Odšteta od 243,6 miliona dolara porodicama poginulih: Boing priznao krivicu za pad dva aviona

Avio-kompanija Boing priznala je krivicu za prevaru u vezi sa padom dva aviona 737 Maks u Indoneziji i Etiopiji 2018. i 2019. godine,

08.07.2024. 11:22
  • Podeli:
boing-pixabay.jpg Foto: Pixabay

Avio-kompanija Boing priznala je krivicu za prevaru u vezi sa padom dva aviona 737 Maks u Indoneziji i Etiopiji 2018. i 2019. godine, u kojima je poginulo 346 putnika i članova posade i moraće da plati kaznu od 243,6 miliona dolara, objavili je američko Ministarstvo pravde.

Američka vlada je zaključila da je Boing prekršio sporazum iz 2021. u kojem se zahteva da firma mora da uspešno završi trogodišnji period povećanog nadzora i izveštavanja o bezbednosti i da je u januaru ove godine, pre isteka ovog roka, zabeležen ozbiljan incident na Boingovom avionu 737 Maks na letu kompanije Aljaska erlajnz.

Sporazum takođe predviđa da će nezavisni organ u naredne tri godine nadgledati Boingove procedure za bezbednost i kvalitet, kao i da će avio-kompanija uložiti najmanje 455 miliona dolara u svoje programe usklađenosti i bezbednosti, prenosi Si-En-Bi-Si (CNBC).

Advokati pojedinih porodica poginulih nisu zadovoljni odlukom i tražiće da sudija odbaci ovaj dogovor, pošto smatraju da Boing ne želi da prihvati punu odgovornost za pomenute padove aviona.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()