Peta poseta od početka rata Hamasa i Izraela: Blinken obilazi Bliski istok, prva stanica u Rijadu

U okviru posete, američki državni sekretar će posetiti i Egipat, Katar i Izrael

05.02.2024. 16:14
  • Podeli:
entoni blinken stigao u saudijsku arabiju, 5 feb 2024 - foto Reuters-65c0fa3e052a2.webp Foto: Reuters

Američki državni sekretar Entoni Blinken stigao je danas u Saudijsku Arabiju, prvo odredište svoje turneje po Bliskom istoku.

Očekuje se da se Blinken u Rijadu sastane sa saudijskim princom presolonaslednikom i de fakto vladarem sudijske kraljevine Mohamedom bin Salmanom, kao i sa saudijskim ministrom spoljnih poslova princom Fejsalom bin Farhanom Al Saudom.

Blinkenov zadatak je da pokuša da unapredi napore zvaničnog Vašingtona u pregovorima o normalizaciji odnosa između Saudijske Arabije i Izraela, kao i da podstakne napredak u pregovorima o upravljanju Pojasom Gaze nakon rata, prenosi Rojters.

Agencija navodi da peta poseta američkog državnog sekretara ovom regionu dolazi u osetljivom trenutku i u jeku američkih udara na frakcije koje podržava Iran bazirane širom Sirije, Iraka i Jemena, kao odgovor na prošlonedeljni napad dronom u Jordanu u kojem su ubijena trojica, a ranjene desetine američkih vojnika.

Blinken će ove nedelje, u nastavku svoje bliskoistočne turneje, posetiti Egipat, Katar i Izrael, u pokušaju da podstakne napredak u pregovorima o osobađanju talaca iz Pojasa Gaze uz posredovanje Egipta i Katara.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()