Poljska će postaviti vojnu helikoptersku bazu u blizini granice sa Ukrajinom

Sve u interesu bezbednosti Poljske

25.03.2024. 14:24
  • Podeli:
poljski helikopteri profimedia-66017af811ced.webp Foto: Profimedia

U gradu Svidnjik u Lublinskom vojvodstvu, u blizini granice sa Ukrajinom, biće stvorena nova vazduhoplovna baza u kojoj će biti stacionirani vojni helikopteri, najavio je danas poljski ministar odbrane Vladislav Kosinjak-Kamiš.

Pismo o namerama za stvaranje vazdušne baze potpisali su danas u Svidnjiku potpredsednik  Vlade i ministar nacionalne odbrane Poljske,  guverner Lublinskog vojvodstva, gradonačelnik Lublina i predsednik uprave aerodroma u Lublinu.

"Potpisali smo pismo namera između Ministarstva nacionalne odbrane i grada Lublina, Lublinskog vojvodstva i aerodroma Lublin u vezi sa investicijom koju planiraju Oružane snage Poljske - postavljanjem stalnog heliodroma ovde u Svidniku na aerodromu u Lublinu, koji će služiti Oružanim snagama Republike Poljske", citiralo je  Ministarstvo reči Kosinjak-Kamiša na mreži Iks. 

Prema njegovim rečima, uskoro će biti potpisan odgovarajući sporazum o ovom pitanju.

On je rekao da će na ovom mestu biti stacionirani helikopteri Kopnene vojske koje će Poljska modernizovati i nabaviti, kao i da će se obučavati piloti.
Kosinjak-Kamiš je naglasio da će stvaranje ove vazdušne baze značajno ojačati istočni bok NATO-a.

"U interesu bezbednosti i odbrane Poljske je jačanje poljskih oružanih snaga. Zbog toga će u Svidnjiku biti uspostavljena stalna helikopterska vazduhoplovna baza Kopnene vojske. Potpisivanje pismoa o namerama u vezi sa saradnjom Ministarstva i lokalne samouprave je još jedan korak u postizanju ovog cilja. Najvažnije je povećati osećaj sigurnosti Poljaka i Poljaka", dodao je poljski ministar odbrane.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()