Pomoći će i Tusk: Da li Makron i Šolc mogu da izglade odnose?

Napetosti su porasle u februaru kada je Makron odbio da isključi mogućnost slanja vojnika sa Zapada u Ukrajinu, scenario koji je Šolc odmah odbacio

15.03.2024. 11:19
  • Podeli:
olaf šolc-65f420c466e2b.webp Foto: AP Photo/Markus Schreiber

Predsednik Francuske Emanuel Makron i kancelar Nemačke Olaf Šolc sastaće se danas u pokušaju da izglade odnose narušene povodom stava prema ratu u Ukrajini.

Posle sastanka će se dvojici šefova država pridružiti predsednik Poljske Donald Tusk u takozvanom "Vajmarskom trouglu", u nadi da će im pomoći u boljoj budućoj saradnji, prenosi Euraktiv.

Napetosti su porasle u februaru kada je Makron odbio da isključi mogućnost slanja vojnika sa Zapada u Ukrajinu, scenario koji je Šolc odmah odbacio.

"Evropa je očigledno u trenutku u kojem je neophodno da ne budemo kukavice", kazao je Makron publici u Pragu, naizgled odgovarajući Šolcu.

Poslanica Makronove partije Renesansa, Sabin Tijej, istakla je da je, osim lidera, saradnja Francuske i Nemačke ostala bliska na više različitih nivoa.
Eksperti ocenjuju da bi pat poziciju Makrona i Šulca mogao bi da reši Tusk i da ih navede da se fokusiranju na jačanje bezbednosti Evrope.

"Tusk bi promenio balans u donošenju kompromisa i dinamiku donošenja odluka", rekao je istraživač u centru "Žak Delor" Jan Vernert.

Kako prenosi "Politiko", Makron je u četvrtak u gostovanju na francuskoj televiziji TF1 ponovio svoj stav da ne može da isključi mogućnost slanja vojnika zapadnih država u Ukrajinu.

"Ako bi Rusija pobedila, životi Francuza bi se promenili", upozorio je Makron


 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()