Potvrda podrške iz SAD: Sastali se Blinken i Netanijahu

Blinken je istakao da je Netanijahuu naglasio važnost izbegavanja civilne štete, zaštite civilne infrastrukture i obezbeđivanja distribucije humanitarne pomoći širom Gaz

09.01.2024. 15:40
  • Podeli:
blinken benjamin x-659d5adf2e5df.webp Foto: X/@SecBlinken

Američki državni sekretar Entoni Blinken danas se sastao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom i tom prilikom je potvrdio da Izrael ima podršku SAD da spreči nove napade na zemlju.

U saopštenju na platformi X, Blinken je dodao da je Netanijahuu naglasio važnost izbegavanja civilne štete, zaštite civilne infrastrukture i obezbeđivanja distribucije humanitarne pomoći širom Gaze.

Prethodno, državni sekretar SAD rekao je u razgovoru sa izraelskim šefom diplomatije Izraelom Kacom da su mu poznati napori Izraela da izgradi veću povezanost i integracije na Bliskom istoku.

Na sastanku sa predsednikom Izraela Isakom Hercogom u Tel Avivu, Blinken je rekao da Vašington ulaže maksimalne napore da taoci koje drži Hamas budu oslobođeni, objavio je "Tajms of Izrael".

Hercog tvrdi da Izrael čini sve što je u njegovoj moći pod izuzetno komplikovanim okolnostima na terenu da bi smanjio broj civilnih žrtava i štetu u Pojasu Gaze.

Predsednik Izraela je naveo da vojska te zemlje baca letke, poziva na evakuaciju i koristi sva sredstva koja međunarodno pravo omogućava da bi zaštitila civile dok pokušava da se obračuna sa pripadnicima Hamasa koji se kriju u podzemnim tunelima ispod civilnih objekata.

Porodice talaca okupile su se u Tel Avivu dok je trajao sastanak Blinkena sa Hercogom, pozivajući administraciju američkog predsednika Džozefa Bajdena da učini više kada je u pitanju oslobađanje otetih.

Hercog je izjavio je da "nema ništa groznije i besmislenije" od tužbe podnete Međunarodnom sudu pravde (MSP), kojom se Izrael optužuje za genocid nad Palestincima u ratu protiv militanata Hamasa.

On je takođe je kritikovao Južnu Afriku zbog podnošenja te tužbe, čije saslušanje treba da počne u četvrtak, i zahvalio je Vašingtonu na podršci Izraelu, prenosi Rojters.

U podnesku Južne Afrike navedeno je da je Izrael prekršio Konvenciju o genocidu iz 1948. godine, koja je sastavljena nakon Holokausta i odnosi se na pokušaj uništenja naroda u celini ili delimično.

Južna Afrika traži od suda da izda privremene mere kojima bi Izraelu bilo naloženo da prekine svoje vojne operacije u Gazi i smatra da su te mere neophodne zarad, kako se navodi, sprečavanja teške i nepopravljive štete po prava palestinskog naroda.

Entoni Blinken je doputovao u Izrael u ponedeljak uveče, nakon razgovora sa saudijskim prestolonaslednikom Muhamedom bin Salmanom u gradu Ula.

U okviru svoje turneje, Blinken je takođe posetio Grčku, Tursku, Jordan i Katar.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()