Savetnik Bajdena u Izraelu u pokušaju deeskalacije tenzija između Izraela i Hezbolaha

Hohštajn će nastaviti napore da se izbegnu eskalacije duž granice između Izraela i Libana

17.06.2024. 10:42
  • Podeli:
izraelska vojska idf AP PhotoTsafrir Abayov tanjug-663c77d37989f.webp Foto: AP PhotoTsafrir Abayov Tanjug

Viši savetnik američkog predsednika Amos Hohštajn posetiće danas Izrael u pokušaju da se izbegne dalja eskalacija tenzija između Izraela i libanske militantne grupe Hezbolah, izjavio je neimenovani zvaničnik Bele kuće.

Hohštajn će nastaviti napore da se izbegnu eskalacije duž granice između Izraela i Libana, rekao je taj zvaničnik, a prenosi Tajms of Izrael.

Američki zvaničnici sve više su zabrinuti da bi moglo doći do eskalacije  nakon brojnih manjih sukoba na granici Izraela i Libana poslednjih osam meseci, od kad je Hezbolah intenzivirao napade na Izrael u znak podrške palestinskoj militantnoj grupi Hamas u Pojasu Gaze.

Portparol izraelske vojske (IDF) Daniel Hagari izjavio je juče da bi sve češća razmena vatre na granici mogla da izazove ozbiljnu eskalaciju.

"Povećana agesija Hezbolaha nas dovodi do ivice nečega što bi moglo da bude šira eskalacija, koja bi mogla da ima razorne posledice za Liban i ceo region", rekao je Hagari.

Izrael i Hezbolah razmenjuju napade poslednjih meseci dok traje rat Izraela i palestinske militantne grupe Hamas u Gazi, a sukobi dve strane su najgori od 2006. godine, kada su Izrael i Liban vodili rat zbog kojeg su desetine hiljada ljudi sa obe strane morale da napuste svoje domove u blizini granice.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()