Šef IAEA: Municija sa osiromašenim uranijumom nije direktna radiološka pretnja

Šef Međunarodne agencije za atomsku anergiju osvrnuo se na situaciju u Zaporožju

31.05.2023. 10:28
  • Podeli:
profimedia-0764025329 uranijum, energetika-6436957b037eb.webp Foto: Profimedia

Upotreba municije sa osiromašenim uranijumom ne predstavlja direktnu radiološku pretnju, izjavio je generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju IAEA Rafael Grosi.

"Važno je shvatiti da ovo ne stvara trenutnu radiološku opasnost, za razliku od onoga što bismo mogli da imamo u Zaporožju. To je rizik drugačije prirode", rekao je Grosi novinarima posle sednice Saveta bezbjednosti UN.

On je dodao da međunarodna agencija prati situaciju i da je spremna da ispita moguće efekte upotrebe municije sa osiromašenim uranijumom ukoliko dobije "konkretan zahtev".

Britanski ministar za oružane snage Džejms Hipi rekao je krajem aprila da je Velika Britanija poslala Ukrajini hiljade komada municije za tenkove "čelendžer dva", uključujući onu sa osiromašenim uranijumom.

On je priznao da Britanija neće voditi evidenciju o njihovoj upotrebi i da se nije obavezala da reši bilo kakve posledice koje proizilaze iz njihove upotrebe nakon završetka sukoba.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov upozorio je da "oni koji budu direktno koristili ovu municiju moraju biti svesni da ne samo da će sebi i svojim građanima naneti nepopravljivu štetu, već će za to i snositi odgovornost", podseća TASS.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()