Šolc razgovarao sa Zelenskim, sledi sastanak lidera Vajmarskog trougla

Bilo je reči i o razvoju odbrambene saradnje kako na nivou država, tako i na nivou predstavnika odbrambeno-industrijskog kompleksa

14.03.2024. 21:15
  • Podeli:
Volodimir Zelenski_Olaf Šolc_Foto Tanjug_AP Photo_Markus Schreiber-6460cc84c4e00.webp Foto: Tanjug / AP Photo / Markus Schreiber

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski i nemački kancelar Olaf Šolc održali su danas telefonski razgovor uoči sastanka lidera Vajmarskog trougla, koji će biti održan 15. marta u Berlinu.

Zelenski je zahvalio predsedniku vlade i nemačkom narodu na dugogodišnjoj sveobuhvatnoj podršci Ukrajini i pozdravio odobrenje nacrta pregovaračkog okvira za pridruživanje Evropskoj uniji.

"Ukrajina je završila implementaciju sva četiri zakonodavna koraka koje je definisala Evropska komisija u programu proširenja, što je osnova za odobravanje pregovaračkog okvira. Sada je na državama članicama. Najbrža reakcija partnera će pokazati posvećenost kursu pridruživanja Ukrajine EU", naglasio je Zelenski, prenosi Ukrinform.

Zelenski i Šolc su razgovarali o razvoju odbrambene saradnje kako na nivou država, tako i na nivou predstavnika odbrambeno-industrijskog kompleksa i lokalizaciji odbrambene proizvodnje u Ukrajini.

"Preneo sam prioritetne potrebe ukrajinskih branilaca u oklopnim vozilima, artiljeriji i protivvazdušnoj odbrani. Takođe se zahvaljujem Nemačkoj što se pridružila naporima Češke da kupi artiljerijske granate za Ukrajinu", rekao je Zelenski.

Zelenski i nemački kancelar razgovarali su i o rezultatima Konferencije podrške Ukrajini 26. februara u Parizu i usaglasili stavove uoči sastanka lidera Vajmarskog trougla, koji će se održati u petak u Berlinu uz učešće Šolca, francuskom predsednika  Emanuela Makrona i poljskom lidera Donalda Tuska.

 Nemački kancelar je potvrdio Zelenskom nepokolebljivu podršku Ukrajini.

"Čvrsto stojimo uz Ukrajinu... Nastavićemo da podržavamo Ukrajinu u bliskoj saradnji sa našim međunarodnim partnerima. Koliko god treba", uveravao je on.

Pored Šolca sastanku u Berlinu prisustvovaće francuski predsednik Emanuel Makron i poljski premijer Donald Tusk.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()