Španija pozvala Izrael da obustavi kopnene racije u Libanu

Izrael je ranije danas saopštio da je intenziviran sukob sa proiranskom grupom Hezbolah u južnom Libanu, nakon što su izraelski padobranci, komandosi i naoružane jedinice počeli racije i kopnenu ofanzivu.

01.10.2024. 13:00
  • Podeli:
severni izrael, golanska visoravan, napad hezbolaha na izrael, hezbolah - profimedia-0906683017-66eadc28453bb.webp Foto: Profimedia

Španski ministar spoljnih poslova Hose Manuel Albares izjavio je danas da Izrael treba da obustavi kopnene racije u južnom Libanu, da bi se izbegla eskalacija konflikta i njegovo proširenje u regionu.

"Mi insistiramo da kopneni upad treba da se obustavi, zato što dobijamo veoma zabrinjavajuće informacije", rekao je Albares u izjavi novinarima koju je preneo Rojters.

On je dodao da je "neophodno postići primirje u Libanu i prekid sukoba u Gazi".

Izrael je ranije danas saopštio da je intenziviran sukob sa proiranskom grupom Hezbolah u južnom Libanu, nakon što su izraelski padobranci, komandosi i naoružane jedinice počeli racije i kopnenu ofanzivu.

Operacije Izraela su usledile nakon intenzivnih vazdušnih udara čije su mete bili lideri Hezbolaha, a u kojima je stradao i dugogodišnji lider te organizacije Hasan Nasralah, koji je ubijen u Bejrutu prošle sedmice. 

Albares je osudio i Hezbolahovo raktetiranje izraelske teritorije.

On je kazao da je jedini način da se postigne mir na Bliskom Istoku da zaraćene strane postupaju u skladu sa međunarodnim humanitarnim zakonom, naročito kada je u pitanju zaštita civila.

Od februara 2022. godine Španija je preuzela komandu nad Misijom Ujedinjenih nacija u Libanu (UNIFIL) u okviru kojih je respoređeno 650 trupa duž južne granice Libana sa Izraelom.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()