Stav Ukrajine u skladu sa stavom Kremlja: Rusija otvorena za pregovore

Oglasio se Peskov

24.07.2024. 14:31
  • Podeli:
dmitrij_peskov - reuters-1663951266938.webp Foto: Reuters

Izjava ukrajinskog ministra spoljnih poslova Dmitrija Kulebe o spremnosti Kijeva za razgovore sa Moskvom u skladu je sa stavom Kremlja, ali su potrebna dodatna pojašnjenja, izjavio je danas portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

"Svi smo saznali iz izveštaja iz Pekinga da je takvu izjavu dao na sastanku sa Vang Jijem. Moglo bi se reći da je poruka sama po sebi u skladu sa našim stavom. Znate, Rusija nikada nije odbila razgovore, ostaje otvorena. Za pregovarački proces, međutim, detalji su važni i mi ih još ne znamo, pa hajde da sačekamo neka pojašnjenja koja će očigledno uslediti", rekao je portparol Kremlja, prenosi TASS.

Šef kineske diplomatije Vang Ji je na sastanku sa Kulebom skrenuo pažnju na činjenicu da postoji rizik od eskalacije sukoba u Ukrajini i njegovog širenja van granica države, na šta je Kuleba rekao da Ukrajina je Ukrajina spremna i želi da razgovara sa Moskvom.

Prema rečima ukrajinskog ministra spoljnih poslova, "razgovori treba da budu racionalni, sadržajni i usmereni na postizanje pravednog i trajnog mira".

Posle sastanka, ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova objavilo je saopštenje u kojem je objasnilo da bi pregovori mogli da se održe u "odgovarajućoj fazi". Ministarstvo je navelo da se sada „ne primećuje“ spremnost ruske strane da se uključi u dijalog.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je 2022. godine potpisao ukaz prema kojem zemlja odbija da pregovara sa Rusijom sve dok je predsednik Vladimir Putin. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()