U Švajcarskoj počinje dvodnevni mirovni samit o Ukrajini

Švajcarska vlada saopštila je da je 100 delegacija potvrdilo učešće, među kojima su 92 zemlje i osam organizacija.

15.06.2024. 08:18
  • Podeli:
mirovni samit švajcarska x@@SwissGov-666d31d8be51c.webp Foto: x@SwissGov

U Švajcarskoj danas počinje dvodnevni mirovni samit o Ukrajini uz učešće 100 delegacija iz celog sveta, ali ne i Rusije.

Švajcarska vlada saopštila je da je 100 delegacija potvrdilo učešće, među kojima su 92 zemlje i osam organizacija.

Rusija nije pozvana na samit, ali je švajcarska vlada kao domaćin samita navela da će skup imati za cilj da "zajednički definiše mapu puta" kako da uključi Moskvu i Kijev u budući mirovni proces, prenosi Rojters.

Agencija navodi da je Švajcarska u januaru pristala da bude domaćin samita, na zahtev ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, i da je pokušala da pridobije podršku za to među zemljama koje imaju bolje odnose sa Moskvom od vodećih zapadnih sila.

Rusija je odbacila samit kao gubljenje vremena, a Kina je saopštila da mirovni pregovori nemaju smisla ako i Rusija i Ukrajina ne učestvuju. 

Na samit u hotelu Burgenštok iznad jezera Lucern u centralnoj Švajcarskoj, pored ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog dolaze između ostalog, potpredsednica SAD Kamala Haris, predsednik Francuske Emanuel Makron, lider Nemačke, Italije, Velike Britanije, Kanade, Japana i drugi.

Na samitu bi trebalo da se razgovara i o oblastima od širokog međunarodnog značaja, kao što su potreba za nuklearnom i prehrambenom bezbednošću, sloboda plovidbe, kao i humanitarna pitanja kao što su ratni zarobljenici, rekao je švajcarski ministar spoljnih poslova Ignacio Kasis.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()