Vrhunac se tek očekuje: Apokaliptično u Češkoj, hitno se oglasio premijer

On je zamolio stanovništvo da ne izlazi u gradske centre, i pozvao na oprez i odgovornost.

16.09.2024. 14:49
  • Podeli:
češka poplave-66e827de26607.webp Foto: AP Photo/Petr David Josek

Češki premijer Petr Fijala izjavio je danas da je u Češkoj poplavljeno 207 mesta i da je najteža situacija na jugu zemlje, odnosno u Lužnici, Malši i Blanici.

On je nakon nove sednice Centralne komisije za poplave saopštio da, u poređenju s prethodnim danima, kiša slabije pada, ali upozorio da može doći do iznenadnih neželjenih reakcija vodenih tokova zbog prezasićenosti zemljišta.

''Veoma teški dani za mnoge ljude se, nažalost, nastavljaju. Situacija na pritoci Nežarka do Veseli nad Lužnici i dalje do Lužnice nakon ušća dve reke ostaje komplikovana. Vrhunac se očekuje uveče'', napisao je Fijala na svom nalogu na mreži Iks. 

On je zamolio stanovništvo da ne izlazi u gradske centre, i pozvao na oprez i odgovornost.

U poplavama koje su zahvatile Češku stradala je jedna žena, koja se utopila u reci Krasovki u blizini sela Krašov, u regionu Bruntal, dok se sedam osoba vodi kao nestalo.

Do srede će, prema najavama meteorologa, na jugu Češke padati kiša, a ugrožene oblasti su Lužnica, Malša i Otava, dok je u Jeseniku palo 500 litara kiše po kvadratnom metru.

Ciklon Boris doneo je obilne kiše centralnoj i istočnoj Evropi, a u poplavama je, prema jučerašnjim podacima, poginulo najmanje sedam ljudi.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()