Zelenski: Ukrajina bi želela pomoć saveznika za obnovu uništenih energetskih objekata

Ukrajina tvrdi da su u ruskim napadima raketama i dronovima uništeni elektroenergetski proizvodni kapaciteti snage 9 gigavata (GW)

11.06.2024. 15:09
  • Podeli:
Volodimir Zelenski_Foto Reuters-64a6c9651aba4.webp Foto: Reuters

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da bi Ukrajina želela da uz pomoć svojih saveznika, pre naredne zime, obnovi energetske objekte oštećene u napadima ruskih snaga.

Govoreći na Konferenciji o oporavku Ukrajine koja se održava u Berlinu, Zelenski je posebno istakao da su Ukrajini potrebni PVO sistemi kako bi zaštitila svoju teritoriju i obnovila elektro-energetsku mrežu, prenosi Kijev Indipendent.

Predsednik je nazvao rusku vazdušnu prevlast "najvećom strateškom prednošću" Rusije u ratu i ponovio apel da se Ukrajini obezbedi najmanje sedam PVO sistema tipa Patriot.

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da će Nemačka u narednih nekoliko nedelja i meseci poslati Ukrajini treći PVO sistem Patrot, kao i sisteme PVO IRIS-T i Gepard, sa raketama i municijom.

Ukrajina tvrdi da su u ruskim napadima raketama i dronovima uništeni elektroenergetski proizvodni kapaciteti snage 9 gigavata (GW).

"Na vrhuncu prošlog zimskog perioda potrošnja električne energije bila je oko 18 GW i sada nedostaje polovina proizvodnih kapaciteta. Osamdeset procenata termalnih i trećina hidroenergetskih kapaciteta u Ukrajini je uništeno u ruskim napadima i ovo nije kraj tom teroru", rekao je Zelenski i optužio Rusiju da pokušava "da usavrši svoje veštine" u uništavanju energetskih objekata, uključujući skladišta za gas koja povezuju energetski sistem Ukrajine sa evropskim.

Predsednik Ukrajine je pozvao saveznike da pomognu u održavanju energetskih proizvodnih kapaciteta u Ukrajini i obnove ono što je uništeno.

"Potrebno nam je brzo i jeftino obnavljanje svih energetskih objekata pre zime. Znamo kako da to postignemo. Molimo vas za opremu iz vaših isključenih elektrana i direktnu finansijsku podršku. To će nam omogućiti da reagujemo na trenutnu situaciju i da održimo normalan život", rekao je Zelenski.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen takođe je objavila na konferenciji u Berlinu da će zvanični Kijev u julu dobiti 1,5 milijardi evra prihoda od zamrznute ruske imovine i već ovog meseca 1,9 milijardi evra kroz Ukrajinski fond.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()