Zelenski upozorio na "sve jači savez" između Rusije i Severne Koreje

Pojedini mediji objavili su da će Severna Koreja verovatno rasporediti redovne trupe u Ukrajini da bi pomogla Rusiji na frontu.

13.10.2024. 20:57
  • Podeli:
Tan2024-05-2715401863_2 volodimir zelenski AP PhotoPaul White (1)-66582b888dd00.webp Foto: Tanjug/AP Photo/Paul White

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski upozorio je večeras na "sve jači savez" između Rusije i Severne Koreje, navodeći da to zahteva snažan odgovor Ukrajine i njenih međunarodnih partnera.

Zelenski je to rekao u noćnom video obraćanju nakon što su pojedini mediji objavili da će Severna Koreja verovatno rasporediti redovne trupe u Ukrajini da bi pomogla Rusiji na frontu, preneo je Kijev independent.

"Ovde više nije reč samo o prenošenju oružja, već o prebacivanju ljudi iz Severne Koreje u okupacione vojne snage. U svetlu ove eskalacije, ukrajinskim trupama na frontu je potrebna više podrške", rekao je Zelenski.

Ukrajina tvrdi da Severna Koreja isporučuje Rusiji balističke rakete i ogromne količine artiljerijskih granata.

Rusija i Severna Koreja potpisale su pakt o međusobnoj odbrani tokom posete ruskog predsednika Vladimira Putina Pjongjangu ranije ove godine.

Južnokorejski ministar odbrane Kim Džong Un rekao je poslanicima početkom oktobra da Severna Koreja verovatno planira da pošalje trupe u Ukrajinu da se bore na strani Rusije. 

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je 10. oktobra takve tvrdnje odbacio kao lažne.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()