Zemlje EU protive se tome da za Švajcarsku važe izuzeća od pravila

Kako se navodi, EU nije kao jelovnik sa kojeg se može uzeti po želji.

15.10.2024. 22:50
  • Podeli:
Tan2024-01-1506021481_1 evropska unija AP PhotoJean-Francois Badias-65a8e1d392cf0.webp Foto: Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias

Zemlje članice EU protive se tome da za Švajcarsku važe izuzeća od pravila, rekao je danas zamenik premijera Luksemburga Gzavije Betel.

Betel je u Luksemburgu, gde je Evropska komisija izvestila zemlje članice o stanju pregovora sa Švajcarskom, rekao da "ne postoji Evropa a la carte", odnosno da EU nije kao jelovnik sa kojeg se može uzeti po želji.

"Imamo zajednička pravila koja važe i za Švajcarsku. Poteškoće u pregovorima između Švajcarske i EU leže u detaljima“, rekao je Betel pre sastanka, a preneo je Svisinfo.

Švedska ministarka za evropska pitanja Džesika Rozenkranc kazala je da se "bez izuzetka", za njenu zemlju mora sačuvati integritet unutrašnjeg tržišta, odnosno slobodno kretanje ljudi.

Francuski ministar Benjamin Hadad takođe je insistirao na poštovanju sloboda unutrašnjeg tržišta, dok je nemački državni sekretar za ekonomska pitanja i zaštitu klime Sven Giegold istakao važnost "obnavljanja svih sporazuma, jer saradnja ne može da funkcioniše sa sporazumima starim decenijama".

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()