Kako su močvare odolele lošim vremenskim uslovima

Močvare Amik spadaju među najveće u Libanu

01.09.2023. 21:51
  • Podeli:

Močvare se smatraju bubrezima Zemlje, jer funkcionišu kao filteri - apsorbuju pesticide i hemikalije i uklanjaju štetni otpad iz vode. Takođe, one mogu biti i važan alat u borbi protiv klimatskih  promena, jer upijaju ugljen dioksid. Uprkos lošijim vremenskim uslovima, močvare u Libanu ostale su u dobrom stanju, kako?

Močvare Amik spadaju među najveće u Libanu. One nude bivolima vodu za osveženje i utočište su  hiljadama ptica selica koje pronalaze bezbedno mesto za svoja gnezda u zelenom pokrivaču koji se  prostire na 27 miliona kvadratnih metara.

Udruženje koje se bavi očuvanjem prirode se trudi da zaštiti ove veoma važne močvare na Bliskom  Istoku, pa su izgradili su brane da bi očuvali nivo vode.

"Kao što možete videti, septembar je, a područje je još zeleno, vode još uvek ima dovoljno. Tamo i gde ne nema vode,  zemlja je još vlažna i zelena", kaže Abdalah Hana.

Močvarno područje Amik ima više od 260 vrsta ptica i dom je sisara, vodozemaca, gmizavaca i  stotina vrsta biljaka i drveća. Hana i njegov tim patroliraju, pazeći da lovci ne upadnu, a da  posetioci močvara mogu da mirno da uživaju u aktivnostima.

"Ova staza kojom se vozimo duga je oko 5 kilometara i to je bio prvi projekat brane koji smo uradili. Tu možete hodati ili voziti bicikl, a glavna aktivnost na koju uvek podstičemo ljude, a ugošćujemo  mnogo njih, je posmatranje ptica. Sa  branom smo uspeli da sačuvamo oko 5 miliona kubnih metara vode", kaže Hana.

Inače, svaki kvadratni kilometar močvare apsorbuje  ugljen-dioksida, koliko i pet kvadratnih  kilometara šume. Močvarne biljke, prilikom raspadanja ne oslobađaju ugljenik, već budu prekrivene muljem i blatom. Tako ugljenik ostaje u zemlji i ne utiče na globalni porast temperature.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()