Posna pita po bakinom receptu: Sa grizom i pekmezom od šljiva

Recept je star više od sto godina

17.12.2024. 09:25
  • Podeli:
posna pita bakina kuhinja-67612c6d4eef6.webp Foto: Bakina kuhinja

Iz bakine kuhinje vam donosimo recept za posnu pitu kakvu do sada niste probali.

Potrebno je:

  • 250 gr griza
  • 5 kašika pekmeza od šljiva
  • 100 gr šećera
  • 1 vanilin šećer
  • tanke kore 
  • ulje
  • malo kisele vode za prskanje

Priprema:

U šerpu sipati griz, pa dodati šećer, vanilin šećer i staviti na šporet na tihu vatru, mešati da se sećer istopi i griz malo postane kremkast. Pred kraj dodati oko 100 ml vode, ako treba i malo više, pa pržiti još malo da griz nabubri.

Prohladiti pa staviti u blender i malo izblendati da se grudvice izjednače i razbiju. Tri kore stavljati jednu na drugu prskati uljem i kiselom vodom.

Na zadnju staviti  punu šaku griza, pa rasporediti više ka dnu. Punu kašiku pekmeza sa malom kašičicom pobacati svuda po kori. Saviti ivice pa uviti rolat i staviti u podmazan pleh. 

Zaseći malo premazati uljem i peći da porumeni na 200 stepeni C oko 40-45 minuta. Pečenu posuti prah šećerom. Najbolja posna pita, obožavaćete je.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()