Mnogi se odlučuju za spremanje hleba u frižider
Hleb je namirnica koja se u domaćinstvima kupuje na dnevnoj bazi. Bitan je deo ishrane stanovništva, ali sve veća količina hleba završava u otpadu zbog njegovog kratkog roka trajanja.
Mnogi se odlučuju za spremanje hleba u frižider, a neki u posude. Međutim, stručnjak za otpad Sopfi Trojman, tvrdi da je najbolji način za čuvanje hleba platnena torba.
Kada se hleb čuva na vlažnom ili pretoplom okruženju dolazi do stvaranja plesni, što predstavlja rizik za osobe s respiratornim problemima i alergijama.
"Zapamtite, ako je hleb sveže napravljen, ne bi trebalo da ga čuvate u hermetički zatvorenoj kesi, jer neće moći disati. Morate ga pustiti da diše kako bi zadržao svoje najoptimalnije stanje. Uvek je najbolje sačuvati u košarici za hleb ili platnenu torbu, tako da se ohladi na sobnoj temperaturi", objasnila je stručnjakinja.
Ističe da frižider zapravo ubrzava proces stvaranja plesni, zbog procesa retrogradacije koji uzrokuje kristalizaciju molekula škroba na nižim temperaturama.
Bolja opcija od hlađenja jeste zamrzavanje, koje može zadržati svežinu hleba po nekoliko dana. Pre jela pustite hleb da se odledi, a za hrskavu strukturu stavite ga na nekoliko minuta u rernu.
Još jedno idealno mesto je kutija za hleb ili hladan i suv ormarić, gde je zaštićen od glavnih uzročnika kvarenja hleba, topline te vlage.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.