Ovo je idealno vreme za doručak: Mnogi greše i zbog toga organizam strada

Svi znamo da je doručak najvažniji obrok u toku dana, ali nemamo svi iste navike. Ipak, veoma je važno ovo ispoštovati i učiniti najbolje za naše zdravlje.

05.01.2025. 07:45
  • Podeli:
doručak hrana-6620e88950f5e.webp Foto: Pixabay

Od malih nogu učeni smo da je doručak najvažniji obrok u toku dana. Poznati pisac naučne fantastike Robert Anson Heinlein je rekao da "čak ni kraj sveta ne bi trebao da vas zatekne bez dobrog doručka".

Zaista je bio u pravu jer zdrav doručak ne samo da pruža energiju za početak dana, već pokreće vaš metabolizam, balansira nivo šećera u krvi, pomaže u upravljanju težinom, poboljšava zdravlje srca i funkciju mozga.

Zašto preskakanje doručka može biti štetno?

Prema istraživanju Food Insight-a, više od 90 odsto ljudi smatra da je doručak najvažniji obrok u danu, ali samo 44 odsto njih jede doručak svaki dan.

Preskakanje doručka može dovesti do različitih zdravstvenih problema, uključujući stres, umor i povećanu sklonost gojaznosti i dijabetesu.

"Preskakanje doručka zbunjuje hormone gladi, što može dovesti do prejedanja tokom dana. Mnogi ljudi osećaju veliku glad pred spavanje jer nisu jeli dovoljno ranije tokom dana", objašnjava Kim Larson, dijetetičarka i nutricionista. Osim toga, često preskakanje doručka može smanjiti koncentraciju, budnost i produktivnost, a dugoročno povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti i nutritivnih nedostataka.

Šta čini doručak nutritivnim?

Da biste iskoristili prednosti doručka, važno je da obrok bude zasitan i zdrav. Količina šećera u žitaricama ili smrznuim vaflima ne čini doručak nutritivnim. Čak i kupovni voćni sokovi, smutiji i jogurti sa niskim sadržajem masti nisu preporučljivi.

"Nutritivni doručak može izgledati različito za različite ljude u zavisnosti od težine, pola i prehrambenih preferencija", kaže Larson.

"Važno je biti dosledan u izboru hrane koja dodaje esencijalne nutrijente kao što su proteini, vlakna, vitamini i zdrave masti. Održavanje balansa i pokušaj da se u doručku nađe bar tri ili četiri različite grupe namirnica je sjajan način da započnete dan", savetuje Larson, prenosi "Forbes“.

Kada bi trebalo jesti doručak?

Vreme kada jedete doručak je gotovo jednako važno kao i ono što jedete. Najbolje je doručkovati u roku od dva sata nakon buđenja.

"Što brže jedete doručak nakon buđenja, to je bolje za vaš metabolizam", savetuje Larson.

Ako vežbate ujutru, najbolje je da pojedete lagani obrok poput banane ili tosta sa avokadom 20-30 minuta pre treninga. Međutim, ako osećate da vaše telo bolje funkcioniše na prazan stomak, doručak možete imati nakon vežbanja.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()