Nema sumnje da su jaja jedna od onih namirnica oko kojih se često vodi polemika da li su zdrava ili nisu.
Nutricionistkinja Marija Đurković ističe da je tačno da su jaja puna holesterola, ali da ih ne treba izbegavati, čak naprotiv.
Ona nema dileme i ona otkriva svoj stav o ovoj ukusnoj hrani:
"Jedno veće jaje ima oko 5 g ukupnih masti, od toga zasićenih 1,6 g."
Tačno je da jaja imaju holesterol, ali naučno je dokazano da su za porast holesterola u krvi odgovorne, pre svega, zasićene masti.
Takozvani dobar holesterol, koji se u mnogo većem udelu nalazi u jajima, ima značajnu ulogu u pravilnom funkcionisanju našeg metabolizma.
Kada tome dodamo i pregršt drugih nutritivnih vrednosti ove namirnice, od kojih je visoka biološka vrednost proteina jedna od najznačajnijih, takva da se uzima za standard u merenju proteinskog kvaliteta drugih namirnicama, pa onda i visok sadržaj vrednih vitamina i minerala, dolazimo do toga da je jaje skoro po savršena namirnica.
"Ali pošto takva titula ne postoji, zadržimo se na tome da su jaja dobrodošla u naš tanjir", ističe nutricionistkinja i otkriva da su jaja zapravo odličan izvor proteina, da su hranljiva i da dugo drže sitost, kao i da su bogata vitaminima A, B6, B12, selenom itd.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.