Holesterol iz hrane zapravo ne utiče na ukupan nivo holesterola u telu koliko smo nekada mislili
Iako pojedini izvori tvrde da su jaja loš izbor kada je u pitanju zdravlje srca, kardiohirurg Džeremi London kaže drugačije.
"Holesterol iz hrane zapravo ne utiče na ukupan nivo holesterola u telu koliko smo nekada mislili", objasnio je dr London za "Fox News Digital".
Prema njegovim rečima, jaja su odličan izvor proteina i bogata su mineralima i mikronutrijentima kao što su vitamin D, B12, selen i holin.
"Ispostavilo se da nisu rizik za koji se mislilo da su 70-ih i 80-ih godina“, rekao je on i dodao da se sada smatraju odličnim izborom“, rekao je doktor.
Američko udruženje za srce navodi da je jedno jaje dnevno bezbedno za srce za zdrave odrasle osobe, dok su dva prihvatljiva za starije odrasle osobe sa normalnim holesterolom, prenosi Index.hr.
Dr London je istakao da većina nutritivne vrednosti zapravo potiče od žumanca, dok je belance bogato proteinima.
Na kraju, doktor je naglasio da je konzumacija jaja lični izbor.
"Slušajte svoje telo, pratite svoje biomarkere i napravite plan ishrane koji je potpuno prilagođen vama", zaključio je on.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.