SZO: Od alkohola, duvana i prerađene hrane u Evropi godišnje umre 2,7 miliona ljudi

Novi izveštaj pokazuje da su duvan, fosilna goriva i alkohol odgovorni za više od 7.400 smrtnih slučajeva koji se svakodnevno dogode u 53 evropske države.

12.06.2024. 11:23
  • Podeli:
slatkiši, fast fud, čips pixabay-666968143b715.webp Foto: Pixabay

 Svetska zdravstvena organizacija (SZO) pozvala je danas vlade da nametnu strožiju regulaciju proizvoda štetnih po zdravlje, jer je izveštaj SZO pokazao da od duvana, alkohola, prerađene hrane i fosilnih goriva godišnje umre oko 2,7 miliona ljudi u Evropi.

Kako piše Gardijan, u pomenutom izveštaju SZO je navela da industrije duvana, alkohola, prerađene hrane podstiču loše zdravlje, pa i preranu smrt, koristeći marketing i na taj način se mešaju u napore svetskih vlada da spreče bolesti koje mogu biti fatalne kao što su rak, bolesti srca i dijabetes.

Regionalni direktor SZO za Evropu Hans Henri Kluge rekao je da taktike tih industrija uključuju eksploataciju ranjivih ljudi kroz ciljane marketinške strategije, obmanjivanje potrošača i lažne tvrdnje o prednostima njihovih proizvoda ili njihovim ekološkim akreditivima.

Novi izveštaj pokazuje da su duvan, fosilna goriva i alkohol odgovorni za više od 7.400 smrtnih slučajeva koji se svakodnevno dogode u 53 evropske države.

"Uprkos zdravstvenim rizicima, samo mali deo evropskih zemalja je zabranio pušenje na javnim mestima, dok napori da se štetni proizvodi učine manje privlačnim putem obične ambalaže, oporezivanja alkohola i obeležavanja hrane takođe nisu sprovedeni u većini zemalja", navedeno je u izveštaju SZO.

SZO procenjuje da duvan uzrokuje više od milion smrtnih slučajeva godišnje, 10 odsto svih smrtnih slučajeva u Evropi. 

Alkohol uzrokuje više od 400.000 smrtnih slučajeva godišnje i više od 350.000 ljudi godišnje umre od konzumiranja previše prerađenog mesa, slatkih pića i masne i slane hrane.

Svetski fond za istraživanje raka pozvao je ljude da češće konzumiraju vegetarijansku hranu i ograniče piće kako bi smanjili rizik od dobijanja bolesti.

"Istraživanja pokazuju da su konzumacija raznovrsne biljne hrane, integralnih žitarica, voća i mahunarki, kao i ograničavanje konzumacije alkohola, efikasni načini za smanjenje rizika od raka", rekla je menadžerka za politiku i javne poslove Svetskog fonda za istraživanje raka Kendra Čou.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()