Uprkos ratu: Ukrajinska privreda u 2023. zabeležila međugodišnji rast od 5,3 odsto

U saopštenju se podseća da je ukrajinska ekonomija prethodno u 2022. godini pala za 28,8 odsto međugodišnje

28.03.2024. 17:05
  • Podeli:
shutterstock_530884738 ekonomija, novac, rast, kamata-653267f592a30.webp Foto: Shutterstock

Ukrajinska privreda je u 2023. zabeležila međugodišnji rast od 5,3 odsto, objavila je danas Državna služba za statistiku Ukrajine.

U saopštenju se podseća da je ukrajinska ekonomija prethodno u 2022. godini pala za 28,8 odsto međugodišnje, prenosi agencija Interfaks.

Državna služba za statistiku Ukrajine je pojasnila da je ukrajinski BDP u prvom kvartalu 2023. pao za 10,3 odsto međugodišnje.

Nakon toga je usledio preokret i privreda Ukrajine je u drugom kvartalu 2023. porasla za 19,2 odsto međugodišnje, u trećem kvartalu 9,6 odsto i u četvrtom kvartalu 4,7 odsto.

Ekonomija Ukrajine u velikoj meri zavisi od finansijske pomoći sa Zapada, a sredstva iz Sjedinjenih Američkih Država još uvek nisu odobrena u američkom Kongresu, prenosi Rojters.

Ukrajinski ministar finansija Serhij Marčenko je nedavno izjavio da je optimista povodom ovog pitanja i da veruje da će američki paket pomoći biti usvojen u aprilu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()