Njegov slatki i citrusni ukus čini ga savršenim osvežavajućim napitkom za vruće letnje dane, dok zimi štiti naš imunitet od virusa
Sok od pomorandže je jedno od najpoznatijih i najpoželjnijih pića širom sveta. Neverovatno je pristupačan i jednostavan za pripremu, jer je za svež sok od pomorandže dovoljno iscediti nekoliko pomorandži.
Njegov slatki i citrusni ukus čini ga savršenim osvežavajućim napitkom za vruće letnje dane, dok zimi štiti naš imunitet od virusa. Ali koje su tačno prednosti koje sok od pomorandže nudi našem telu?
Sok od pomorandže je bogat mnogim hranljivim materijama, uključujući vitamin C, folat i kalijum.
Porcija od 240 ml soka od pomorandže daje otprilike:
Sok od pomorandže je koncentrisani izvor vitamina C, vitamina rastvorljivog u vodi koji se udvostručuje kao snažan antioksidans i igra centralnu ulogu u imunološkoj funkciji. Pored toga, vitamin C pomaže u promociji formiranja kostiju, zarastanju rana i zdravlju desni. Takođe je bogat folatima, koji su neophodni za sintezu DNK. Takođe je odličan izvor minerala kalijuma koji reguliše krvni pritisak, sprečava gubitak koštane mase i štiti od bolesti srca i mozga.
Bolest srca je ozbiljan zdravstveni problem, odgovoran za više od 17 miliona smrtnih slučajeva širom sveta svake godine. Neke studije pokazuju da ispijanje soka od pomorandže može smanjiti nekoliko faktora rizika za srčana oboljenja – poput visokog krvnog pritiska i povišenog holesterola – i pomoći u održavanju srca zdravim i jakim. Takođe se pokazalo da sok od pomorandže povećava nivoe “dobrog” HDL holesterola kod ljudi sa visokim nivoom – što bi moglo poboljšati zdravlje srca.
Antioksidansi u vašem omiljenom soku promovišu zdravlje sprečavajući oksidativna oštećenja – neravnotežu između antioksidanata i nestabilnih molekula poznatih kao slobodni radikali. Istraživanja pokazuju da su antioksidansi vitalni za održavanje opšteg zdravlja. Oni čak mogu pomoći u zaštiti od hroničnih stanja kao što su bolesti srca, rak i dijabetes. Sok od pomorandže je dobar izvor antioksidanata kao što su flavonoidi, karotenoidi i askorbinska kiselina. Srodna studija je pokazala da ispijanje 750 ml soka od pomorandže dnevno značajno povećava antioksidativni status.
Akutna upala je normalan deo imunološkog odgovora koji je dizajniran da zaštiti od bolesti i infekcije. Međutim, smatra se da dugoročno održavanje visokog nivoa upale doprinosi razvoju hronične bolesti. Povišeni markeri upale su svi primećeni u stanjima kao što su metabolički sindrom, bolesti srca i određene vrste raka. Neka istraživanja pokazuju da bi vaš omiljeni sok od pomorandže mogao da smanji ovu upalu i probleme povezane sa njom.
Antiaging efekti antioksidanata i limunske kiseline dokazani su kroz veliki broj studija. Prirodni sok od pomorandže sadrži visok nivo ovih hranljivih materija i redovnim unosom može da smanji vidljivost bora. Pored toga, pomorandže su efikasne u detoksikaciji tela i kože. Da biste poboljšali efekte protiv starenja vašeg soka od pomorandže, kombinujte ga sa drugim citrusnim voćem kao što su limun ili mandarina. Grejpfrut i limeta su takođe odličan izbor.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.