Održan Nacionalni festival hrane u organizaciji Delez Srbija

Najvažniji kriterijum je bezbednost hrane

Autor: Promo
30.10.2024. 20:09
  • Podeli:

Treći Nacionalni festival hrane koji organizuje kompanija Delez Srbija održan je u Beogradu, a u čast više od 250 lokalnih dobavljača sa kojima sarađuje trgovinski lanac Maxi. Plasiranje što većeg broja proizvoda sa srpskih njiva na policama supermarketa predstavlja snažnu podršku domaćoj poljoprivredi i održivom poslovanju, poručeno je na otvaranju festivala.

Na štandovima gotovo sve - od paprike, paradajza, luka, šargarepe, bundeve do najrazličitijih sorti jabuka i bobičastog voća. Svoje proizvode je izložilo 30 poljoprivrednika iz svih krajeva zemlje.

"To su proizvodi sa kojima ja radim 22 godine sa Maksijem. Jedan sam od najstarijih dobavljača ovde. Uopšte nije lako opstati u ovoj firmi, kriterijumi su dosta visoki, ali mi se nekako trudimo. Oni ispoštuju nas, mi ispoštujemo njih i obostrano je zadovoljstvo", ističe dobavljač Miroslav Živković.

Najvažniji kriterijum je bezbednost hrane. Od domaćih dobavljača, Maxi je u prošloj godini otkupio više od 58.000 tona voća i povrća što je više od polovine ukupne nabavke, rekla je generalna direktorka kompanije Delez Srbija Gorica Jovović.

"Kroz projekat Maxi agregator, uz podršku šest velikih dobavljača kooperanata, uključili smo u našu mrežu i preko 140 malih poljoprivrednika i to je odraz naše strateške težnje da uvozimo samo one kulture koje ne mogu da uspeju na našem podneblju", ističe generalna direktorka kompanije Delez Srbija Gorica Jovović.

Otvaranju Nacionalnog festivala hrane prisustvovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Moja molba prema vama je, ne ulazeći u vaše razgovore sa drugim državnim organima, da uvek pogledate kakav je džep građana Srbije, da pokušate da više na količinu, a manje na visokim cenama zaradite, to je moja molba. Više od toga niti mogu, niti smem, niti hoću", istakao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Na festivalu su dodeljena i priznanja dobavljačima za poseban doprinos održivom poslovanju. Jedan od trojice laureata, Pera Đuričkov u svojoj proizvodnji nema viškove hrane jer sve plasira u preradu.

"Kad vi napravite 10.000 tona povrća, od toga mora da računate da je 20 odsto otpad. To kad bi se bacilo negde u prirodu, to bi bila ekološka katastrofa. Mi smo to sanirali i sveli na neki minimum i sve ide kako treba", objašnjava Đuričkov.

U okviru trećeg Nacionalnog festivala hrane, održan je i panel "Održiva proizvodnja za zdravije ljude i planetu". Poseban segment festivala bio je posvećen održivom razvoju i projektima koje Delez Srbija realizuje sa Poljoprivrednim fakultetom i Fakultetom Veterinarske medicine u Beogradu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()