Novi izazov pred "Orlovima": Da li će Piksi opravdati poverenje nacije na Evropskom prvenstvu?

Fudbalska reprezentacija Srbije nakon 24 godine nastupa na Evropskom prvenstvu

23.05.2024. 19:45
  • Podeli:
fudbaleri Srbije Dimitrije NikolicATAImages.-664f182e9a330.webp Foto: Dimitrije NikolicATAImages.

Fudbalska reprezentacija Srbije se nakon 24 godine plasirala na Evropsko prvenstvo u fudbalu. Prethodno veliko takmičenje na kome je učestvovao naš tim bilo je Svetsko prvenstvo u Kataru kada su naši fudbaleri prilično razočarali naciju.

Velika očekivanja na kraju su dala loše rezultate, a naš tim nije uspeo da prođe ni grupu. Ruku na srce, Srbije nije imala sreće sa žrebom i protivnicima. "Orlovi" su na otvaranju igrali protiv Brazila, a utakmice protiv Kameruna i Švajcarske su pokazale da je Srbija na još jedno veliko takmičenje došla prilično nespremna da napravi veliki rezultat.

Selektor reprezentacije Dragan Stojković Piksi je ostao na čelu stručnog štaba, razočaravajući rezultat u Kataru ga nije poremetio, pa je sa velikim ambicijama najavljivao plasman na Evropsko prvenstvo u Nemačkoj. 

Foto: TANJUG/AP PHOTO/DENES ERDOS
 

"Odvešću Srbiju na Evropsko prvenstvo, nema dileme", samouvereno je izjavio nakon povratka iz Katara selektor našeg tima. To mu je pošlo za rukom, ali na malo teži način, jer su naši razočarali igrom u „istorijskoj utakmici" protiv Bugarske, kako ju je sam selektor okarakterisao.

Rezultat je bio 2:2, a sreća je što nam je u ovom meču bio potreban samo bod za prolaz na prvenstvo Evrope. U međuvremenu je Stojković produžio ugovor sa Fudbalskim savezom Srbije i potvrdio ostanak na klupi našeg tima sve do 2026. godine.

Prvi put posle više od dve decenije i zapravo prvi put od osamostaljenja 2006. godine, fudbalska reprezentacija Srbije igraće na završnom turniru Evropskog prvenstva 2024. godine.

"Vidimo se u Nemačkoj", pisalo je na majici kapitena Dušana Tadića nakon meča sa Bugarima.

Foto: Dimitrije Nikolić/Ata images

Izvinio se navijačima što su im fudbaleri dali povoda za, kako je rekao, "nepotreban stres".

"Hteli smo da završimo dominantnom igrom i pobedom, ali ušli smo u drugo poluvreme sa mišlju samo da ne pogrešimo", rekao je tada Tadić.

Euforija u zemlji povodom odlaska naših reprezentativaca na Evropsko prvenstvo za sada nije velika, a možda u prilog tome ide i izuzetno teška grupa, koja nikako da zaobiđe naše na velikim takmičenjima.

Nalazimo se u grupi C, sa ekipama Slovenije, Danske i Engleske. To znači da ćemo igrati u Gelenkirehenu i Minhenu, a prvi meč je na programu protiv velikog favorita selekcije Engleske.

Taj susret se igra u Gelzenkirehenu 16. juna 2024. godine, a tu ćemo nominalno biti domaćini. Što se tiče naše grupe, istog dana igraju Slovenija i Danska u "MHP Areni" u Štutgartu.

U drugom kolu četiri dana kasnije Srbija će igrati 20. juna protiv Slovenije na "Alijanc Areni" u Minhenu, a treći meč će biti na programu 25. juna 2024. godine protiv Danske, takođe na istom stadionu.

Foto: Dimitrije Nikolić/Ata images

Što se tiče prolaska dalje, najbolje tri selekcije iz grupe nastavljaju takmičenje, a naš tim će imati priliku da se u mečevima sa Slovencima, Dancima i Englezima izbori za nokaut fazu.

Kako god da se završi prvi meč koji će naš tim igrati u Gelzenkirhenu sva je prilika da će nam se sudbina rešavati na "Alijanc Areni", jednom od najskupljih i najmodernijih stadiona na svetu u susretima sa Dancima i komšijama iz Slovenije koje ne pamtimo po dobrom iz mečeva u kvalifikacijama.

Što se tiče poslednjeg meča koji pamtimo na Evropskom prvenstvu, odigran je 25. juna 2000. protiv Holandije, u četvrtfinalu turnira održanog u Belgiji i Holandiji, kada se tadašnja SRJ nije dobro provela- bilo je 6:1 za „lale".

Foto: Dimitrije Nikolić/Ata images

Bilo kako bilo, velika takmičenja ljubiteljima fudbala u Srbiji u poslednje dve decenije samo su donosile bol. Ipak, nadamo se da će naši fudbaleri na pravi način demantovati mala očekivanja, te da će poći stopama srpskih košarkaša koji su tiho i bez velike euforije otišli na Svetsko prvenstvo, a vratili se sa srebrnom medaljom iz Manile.

Ne preostaje nam ništa drugo nego da navijamo za naš tim iz sveg srca, mada možda bolje ovako, bez euforije. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()