Dijetetičarka sve objasnila: Osobe s visokim krvnim pritiskom ne treba često da jedu u restoranima

Razmislite o kuvanju kod kuće, to ima dosta prednosti

21.11.2024. 21:42
  • Podeli:
hrana, jedenje, pixabay-1666088501740.webp Foto: Pixabay

Mnogi ljudi imaju problema sa visokim krvnim pritiskom, stanjem koje zahteva značajne promene u načinu života i ishrani. Ako se krvni pritisak ne reguliše, veće su šanse za razvoj srčanih bolesti, ali i moždanog udara, piše Health Digest. Kada je u pitanju ishrana, svi ljudi, posebno oni sa visokim krvnim pritiskom, treba da vode računa o dnevnom unosu soli.

Američko udruženje za srce preporučuje ograničavanje soli na 1.500 miligrama dnevno, što može biti posebno teško pratiti ako jedete mnogo van kuće.

Dijetetičarka Danijel Krambl Smit otkrila je da „kuvanjem kod kuće možete da koristite sveže sastojke i izbegnete prekomerne količine soli i konzervansa koji se često nalaze u obrocima u restoranima“.

Kuvanje kod kuće ima mnogo prednosti

Odlazak u restoran, gde treba samo da sednete i naručite hranu, za mnoge može biti opuštajući, ali dijetetičar veruje da kuvanje kod kuće ima mnogo prednosti.

„Restorani su poznati po velikim porcijama, što može dovesti do prejedanja, glavnog faktora rizika za gojaznost, koja je povezana sa visokim krvnim pritiskom. Kuvanjem kod kuće veća je verovatnoća da ćete unositi manje kalorija, što može pomoći u održavanju zdravog težinu i posledično snižavaju krvni pritisak“, objašnjava ona.

Dijetetičarka smatra da je jedan od problema konzumiranja hrane u restoranima to što načini pripreme često smanjuju nutritivnu vrednost namirnica.

„Metode poput kuvanja na pari i pečenja pomažu u očuvanju hranljivih materija u namirnicama, posebno vitamina rastvorljivih u vodi (kao što su vitamin C i neki vitamini B) koji su ključni za održavanje optimalnog krvnog pritiska“, dodaje ona.

Kada kuvate kod kuće, obratite pažnju na jednu stvar

Mnogi recepti zahtevaju dodavanje soli, ali Krambl Smit predlaže korišćenje bilja i začina za prirodno pojačanje ukusa. On preporučuje zamenu soli začinima kao što su bosiljak, origano, kurkuma, đumbir, a možete koristiti i sirće.

Za one koji imaju problema sa visokim krvnim pritiskom i žele da ograniče unos soli što je više moguće, dijetetičar savetuje sledeće:

„Operite svu konzerviranu hranu ili birajte različite vrste namirnica sa oznakom ‘bez dodate soli’. Obratite pažnju na hranu sa ‘skrivenim’ ‘ solima, kao što su hleb, suhomesnati proizvodi, sosovi, supe, zamrznuta gotova jela i slično“.

Ako ne možete da izbacite so iz ishrane, dijetetičar preporučuje da pokušate da uravnotežite nivo soli konzumiranjem hrane bogate kalijumom, kao što su banane, kajsije, spanać, pasulj i jogurt.

„Ove namirnice pomažu telu da eliminiše višak soli i smanjuje napetost u zidovima krvnih sudova, a zajedno pomažu u snižavanju krvnog pritiska“, zaključila je Smit.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()