Đoković i dalje lider ATP, ali ne i UTR liste

Naredni turnir na kom će igrati biće Indijan Vels na kom nije igrao pet godina

05.02.2024. 10:17
  • Podeli:
Novak Đoković1-65af99a6c6998.webp Foto: AP Photo/Asanka Brendon Ratnayake/Tanjug

Srpski teniser Novak Đoković započeo je 411. nedelju na vrhu ATP liste.

Sve je na njoj isto kao i prošlog ponedeljka, barem što se vrha tiče, s obzirom na to da su najbolji teniseri sveta uzeli odmor posle Australijan opena.

Đoković je prvi sa 9,855 bodova, a naredni turnir na kom će igrati biće Indijan Vels na kom nije igrao pet godina.

Novak je sigurno prvi do 4. marta, odnosno ima zagarantovanih 414. nedelja na vrhu rang liste, nakon čega će mlađe kolege dobiti priliku da ga svrgnu. U međuvremenu će ostati bez 180 bodova jer neće braniti prošlogodišnje polufinale Dubaija.

Prvi pratilac mu je Karlos Alkaras koji ima 9,255 bodova, a potom slede finalisti iz Melburna – Danil Medvedev (8,765) i šampion prvog Grend slema u sezoni Janik Siner (8,310).

Ono što je u toj trci važno jeste da Đoković ne brani poene u Indijan Velsu i Majamiju, što nije slučaj sa ostatkom ovog kvarteta. Alkaras je osvojio titulu na prvom Mastersu u sezoni u finalu protiv Medvedeva koji je slavio u Majamiju protiv Sinera, a Italijan je bio i polufinalista u Kaliforniji.

Baš ga je Siner svrgao sa vrha UTR liste, za koju se Novak u prošlosti zalagao. Tzv. Univerzalni teniski renking obuhvata sve tenisere bez obzira na godine, pol, nivo na kom su i geografski položaj, pa ih potom raspoređuju na skali od jedan do 16,5.

Kako za svaki meč imamo neki predviđeni rezultat, UTR renking će varirati u skladu sa stvarnim ishodom određenog meča. Kalkulacije se rade u odnosu na težinu protivnika, turnira na kom se igra, formatu, pouzdanosti i još nekoliko kriterijuma.

Na njenom vrhu je prošle godine završio Novak Đoković, a aktuelni lider je Janik Siner sa 16,21 poena u odnosu na 16,16 koliko ima Novak.

U top 10 (ATP liste) su još Andrej Rubljov (5,050), Aleksander Zverev (5,030), Holger Rune (3,775), Hubert Hurkač (3,540), Tejlor Fric (3,195) i Stefanos Cicipas (3,025).

Što se tiče ostalih srpskih tenisera, Laslo Đere je na 35. mestu, Miomir Kecmanović je 40. teniser sveta, Dušan Lajović je 53.

Hamad Međedović ostaje izvan Top 100 i trenutno je 107. teniser sveta.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()