Intervju Novaka Đokovića zbog kog će mnogi i zaplakati: "Možda je ovo i poslednji nastup na domaćem terenu..."

Đoković je istakao da je osvajanje Dejvis kupa sa reprezentacijom Srbije jedan od njegovih najvećih uspeha u karijeri

13.09.2024. 09:16
  • Podeli:
Tan2024-08-3102342675_6 novak đoković AP PhotoJulia Nikhinson)-66e3e6cc03a53.webp Foto: Tanjug/AP Photo/Julia Nikhinson

"Poslednji put kada sam igrao pred svojim navijačima bilo je baš u 'Pioniru' pre sedam godina i ne znam da li ću još ikada do kraja karijere igrati ovde. Zato pozivam sve da dođu i podrže nas", rekao je najbolji srpski teniser Novak Đoković uoči meča sa Grčkom u Dejvis kupu.

Prema njegovim rečima, cele godine se pripremao za Olimpijske igre na kojima je ciljao zlato, a povreda, sezona bez titule i prethodni olimpijski neuspesi učinili su pobedu u Parizu još dražom.

"Ima više razloga zbog kojih je olimpijsko zlato najznačajnije dostignuće u mojoj karijeri, ali je glavni taj što sam ponovo imao priliku da predstavljam svoju zemlju na najznačajnijem sportskom događaju koji se odigrava tek svake četiri godine. Drugi razlog je to što je moja olimpijska karijera do sada bila turbulentna. U Pekingu sam došao do bronze, nakon čega sam odigrao još tri turnira i na dva izgubio u borbi za bronzu. To su verovatno i najteži porazi u mojoj karijeri", rekao je Đoković na RTS.

Dodao je i da je bilo više faktora koji su doprineli tome da se olimpijsko zlato izdvoji u mnoštvu trofeja koje je osvojio.

"Olimpijada se odigrava svake četiri godine i zbog toga je izuzetno dragocena, iako mi teniseri imamo četiri velika turnira godišnje. Činjenica da na četiri dosadašnja učešća nisam ušao u finale, da sam ušao na Olimpijadu bez titule ove godine, kao i da sam operisao koleno dva meseca pre Pariza, bio poražen u finalu Vimbldona, ali i da imam 37 godina, učinili su pobedu posebnom. Gađao sam zlatnu medalju i zbog toga mi je i sam plasman u finale značio mnogo, ali je cilj bila pobeda", dodao je Đoković.

Govorio je Đoković i o pritisku s kojim se suočava i u poznim igračkim godinama.

"Pritisak je uvek prisutan, naročito kad se očekuje da uvek pobedite. Ja sam uvek samokritičan i očekujem dosta od sebe, te stoga dosta vremena provodim pripremajući se kako bih mogao da uvek budem na maksimumu. Stvari su se promenile u poslednje vreme, tu su i godine i moram da tempiram formu za ono što ima najveći značaj, a to je ove godine bila Olimpijada. Mnogo mi je laknulo kada sam znao da ću biti spreman posle povrede", objasnio je Đoković.

Istakao je i da nije imao dodatni pritisak, koji zavisi od kvaliteta igara, s obzirom na to da je bio u potpunosti spreman za olimpijski turnir.

"Dodatni pritisak zavisi od forme, od toga kako ste igrali na turniru. Ja do finala niam izgubio nijedan set, a i pobeda protiv Nadala mi je bila jasan znak da sam u dobroj formi. Bio sam fizički i mentalno spreman. Znao sam da me mnogo ljudi u Srbiji gleda i bodri i osećao sam tu energiju, te je taj dodatni pritisak bio manji. Na Ju-Es openu nisam bio sto odsto spreman, te sam u svaki meč ulazio nervozniji nego što je to bio slučaj pred finale Olimpijade", rekao je trenutno četvrti teniser sveta.

Prema njegovim rečima, nije bio svestan važnosti Olimpijskih igara sve do prvog učešća u Pekingu.

"Olimpijada mi je bila zvezda vodilja. Kada sam počinjao da igram tenis, san mi je bio da osvojim Vimbldon i budem prvi na svetu. Tenis nije klasičan olimpijski sport gde sportisti čekaju četiri godine na Olimpijadu i za nju se spremaju najviše, te je stoga nisam doživljavao na isti način kada sam bio mali. Tek kada sam otišao na prvu Olimpijadu i osetio taj duh olimpijskog sela u kom se nalazi 10.000 najboljih svetskih sportista, shvatio sam da se to ne može doživeti na drugim takmičenjima", istakao je Đoković.

Dodao je da je imao veliku podršku srpskog tima u Parizu, ali i da je izbegavao zadržavanje u olimpijskom selu usled prevelike pažnje koju su mu poklanjali drugi sportisti.

"U Pekingu sam boravio u selu sve vreme, dok sam ovog puta odlučio da budem van, kako bih mogao da se fokusiram na izazove koji me čekaju. Međutim, posetio sam selo nekoliko puta i želeo sam da odem do menze i teretane i bilo mi je super da podelim iskustva sa drugim takmičarima, ali je došlo do prezasićenja te sam jednom prilikom i odustao od odlaska u menzu. Bio sam i u prostorijama u kojima je boravila naša delegacija i ono što su mi priredili kada sam došao sa zlatnom medaljom jeste nešto što ću pamtiti čitavog života. Bilo mi je gotovo neprijatno od tolike podrške i ne znam kako bih mogao da im se odužim za sve to", rekao je srpski teniser.

Prisetio se osvajač 24 grend slem turnira i saveta koje je dao vaterpolistima kada su proživljavali teške trenutke u Parizu.

"Situacija sa vaterpolistima se jednostavno desila i bila je neplanirana. Ne želim da kažem o čemu smo sve pričali, ali se jednostavno zadesilo da sam bio tu kada su imali sastanak i nisu bili u dobrom raspoloženju, što potpuno razumem. Od njih su očekivanja uvek najviša i čim dođe do poraza deluje kao da je smak sveta. Ja sam više podelio neka svoja iskustva jer su me zamolili za savet, tako da ništa od toga nije bilo planirano. Ne volim da dajem savete, već da prenosim iskustva u kojima se neko možda pronađe", objasnio je Đoković.

Na kraju se osvrnuo na predstojeći meč Dejvis kup reprezentacije protiv Grčke, ali i na osvajanje tog takmičenja koje smatra jednim od svojih najvećih uspeha u karijeri.

"Za sada sve teče u najboljem redu. Mene sada motivišu grend slemovi i igranje za reprezentaciju. Ostali turniri me manje motivišu i služe mi pre svega za podizanje forme za najvažnije izazove. Drago mi je što mogu da budem na raspolaganju reprezentaciji i mom prijatelju iz detinjstva Viktoru Troickom, s kojim sam i osvojio Dejvis kup. Uz Olimpijadu i Vimbldon to je svakako najveći uspeh u mojoj karijeri. Kada igrate za reprezentaciju imate podršku selektora, saigrača i u našem slučaju tada i publike, što donosi dodatni podstrek. Format takmičenja se promenio, tako da pozivam publiku da dođe da nas podrži u mom možda i poslednjem nastupu na domaćem terenu u Dejvis kupu", zaključio je Đoković.

Meč Srbije i Grčke za mesto u Svetskoj grupi Dejvis kupa igra se za vikend, a danas od 16.30 na programu je "otvoreni trening".

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()