Prvo na Dunavu: Otvoreno međunarodno putničko pristanište u Zemunu

Konačno smo vratili brodove i piristanište u Zemun, rekao je ministar Vesić

02.09.2023. 12:32
  • Podeli:
pristanište zemun Predrag MItićMGSITanjug-64f30ee25bd5d.webp Foto: Predrag MItićMGSITanjug

Međunarodno putničko pristanište, koje će prema rečima ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Gorana Vesića omogućiti povratak brodova u Zemunu, otvoreno je danas na zemunskoj obali.

Ministar je naglasio da je poslednji putnički brod pristao u Zemun sredinom 19. veka, a da smo izgradnjom ovog pristaništa konačno, kako je rekao, vratili brodove i pristanište u Zemun. 

Prvo beogradsko pristanište na Dunavu

Vesić je podsetio da je ovo pristanište jedno od devet pristaništa u Srbiji.

"Imamo dva pristaništa na Savi i sedam na Dunavu. Ovo je naše drugo pristanište u Beogradu, ali i prvo beogradsko pristanište na Dunavu kojim ćemo omogućiti da više brodova dolazi u Beograd i našu zemlju", rekao je Vesić.

On je podsetio da je nedavno otvoreno pristanište u Sremskoj Mitrovici, a da se završava i pristanište u Šapcu.

"Već smo stvorili uslove da imamo domaće linije između Mitrovice i Šapca i Beograda. Na Dunavu imamo pristaništa u Novom Sadu, Zemunu, Smederevu, Kostolcu, Golupcu, DONJEM Milanovcu i Kladovu. Kao deo projekta 'Zaplovimo Srbijom' predviđena je izgradnja i u BANOŠTORU, Sremskim Karlovcima i Apatinu", naveo je ministar.

Vesić je istakao da smo treća zemlja kada je u pitanju broj stranih turista na rekama, odmah iza Austrije i Mađarske.

"Godine 2022. smo imali 1.419 kruzera koji su posetili Srbiju, i 135.000 putnika. Krajem avgusta tekuće godine smo već stigli do 122.000 putnika, što znači da nam je porast broja putnika porastao za 30 odsto u odnosu na prošlu godinu. To nas kandiduje da postanemo zemlja sa najviše rečnih turista", rekao je Vesić.

Ministar je naglasio da su pred nama veliki koraci i ulaganja kada je u pitanju lučka infrastruktura.

"Mi nismo dovoljno koristi reke i ponašali smo se kao da dve velike evropske reke ne prolaze kroz našu zemlju. Mnogo ćemo više energije i novca uložiti da iskoristimo naš rečni potencijal", naglasio je on.   

Projekat od velikog značaja za opštinu Zemun

Predsednik Gradske opštine Zemun Gavrilo Kovačević je istakao da je ovaj projekat pristaništa od velikog značaja za Opštinu Zemun.

"Kroz Zemun prolaze tri auto-puta, deo pruge Beograd-Novi Sad-Budimpešta, a novootvoreno pristanište predstavlja faktički peti auto-put koji prolazi kroz Zemun", rekao je Kovačević. 

On je pozvao sve zainteresovane privrednike i turiste da posete Zemun, pošto kako je rekao, "Zemun ima dušu varoši, i kada se u njega jednom dođe, teško se odlazi". 

Direktor Agencije za upravljanje lukama Vuk Perović je istakao da je kompletno pristanište projektovano i izgrađeno od strane domaćih firmi.

"Od danas sa ovog mesta Zemun povezujemo sa svetom i Evropom. Srbija velikim koracima ide napred kada je u pitanju broj kruzera koji dolaze u posetu. Prošle godine smo po broju poseta turista prestigli Rumuniju. Iz tog razloga je agencija zajedno sa Ministarstvom saobraćaja inicirala projekat 'Zaplovi Srbijom'", rekao je Perović. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()