Sreća pogledala Špance: "Furija" golom u 119. minutu pobedila Nemačku za polufinale prvenstva Evrope

Posle regularnih 90 minuta rezultat je bio 1:1

05.07.2024. 20:37
  • Podeli:
euro 2024, fudbalska reprezentacija španije nemačke - 5 jul 2024 - foto Reuters (2)-66882a9a32449.webp Foto: Reuters

Fudbaleri Španije su u pravoj drami pobedili domaćina Evropskog prvenstva, Nemačku i postali prvi polufinalisti ovog takmičenja! "Furija" je u Štutgartu slavila posle produžetaka sa 2:1 (1:1 u regularnih 90 minuta), golom Mikela Merina u 119. minutu meča.

U dramatičnom meču videli smo sva uzbuđenja koja fudbal može da ponudi, iako je prvo poluvreme završeno bez golova. Klupko je počelo da se odmotava u 51. minutu, kada su Španci poveli golom Olma, ponovo se zapetljalo u 89. minutu kada je Nemcima izjednačenje doneo Virc, a onda je Merino, u završnici drugog produžetka, odsekao nit nade o koju su se držali "panceri" - nade da će bar pucati penale. U Štutgartu je zavladao muk, a "furija" je prošla u polufinale...

Vođstvo Špancima, dakle, doneo je Dani Olmo u 51. minutu, posle odlične asistencije Laminea Jamala. Španci su poveli dobar napad, a loptu je na desnoj strani dobio Jamal. Neometan, on ju je vukao nekih 15, 20 metara, ušavši u kazneni prostor bez većih problema. 

Sa nekih 15 metara od gola rivala, Jamal je potom poslao loptu u centar kaznenog prostora, koji nije branio niko od nemačkih fudbalera. Tamo se, međutim, sjajno ubacio Olmo i bez ikakvog pritiska, natenane, plasirao loptu u desni donji ugao gola Manuela Nojera.

Napadali su Nemci posle toga, nisu ni Španci baš sve snage stavili u odbranu, ali je činjenica da su izabranici Julijana Nagelsmana imali više od igre, a svakako i više šansi za postizanje gola. I to je moralo da bude nagrađeno.

Foto: Reuters

Po starom, dobrom nemačkom običaju - "panceri" su igrali na sve ili ništa do samog kraja - a nije kraj dok Nemci ne daju bar jedan gol. A taj jedan bio im je dovoljan za produžetke - u 89. minutu Florijan Virc je doneo zasluženo izjednačenje domaćinu Evropskog prvenstva.

Posle gužve u šesnaestercu "furije", Virc je iskoristio loptu koju je glavom u sredinu šesnaesterca spustio Kimih - prvi je došao do nje i šutnuo je jako, po principu "bože, pomozi". Lopta je kroz šumu nogu španskih fudbalera - njih četvorica nisu uspeli da joj stanu na put - pogodila stativu, a potom se odbila u mrežu za 1:1.

Foto: Reuters

Ispostavilo se da je to bio i krajnji rezultat posle 90 minuta igre (plus nadoknade vremena), pa smo ušli u produžetke. Imali su i tu Nemci više od igre, ali... Izgleda da je bogovima fudbala bilo dovoljno to što su im dali produžetke - "panceri" nisu imali sreće u preostalih 30 minuta. Baš kao što su oni pred kraj meča došli do gola - tako su i Španci u 119. minutu došli do polufinala golom Mikela Merina.

A u tom polufinalu Evropskog prvenstva Španija će igrati protiv pobednika meča Francuska - Portugalija, koji se igra večeras od 21 čas u Hamburgu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()