"Šta mi teško da pomognem": UNA svedoči da je tačna jednačina - kesa poslastica + druženje = sreća

Sitne stvari dovoljne su da ulepšaju jedan sasvim običan dan

Autor: Una Đuričić
20.09.2024. 21:45
  • Podeli:

Da se desi nešto lepo i da se to lepo često dešava - suštinu sreće podelio je sa nama đak škole za učenike oštećenog vida "Veljko Ramadanović" Lazar Matić. Učesnici akcije "Šta mi teško da pomognem" posetili su đake ove škole i ponovo dokazali da su čokolada, keks i čips, iako sitne stvari, dovoljne da uz druženje ulepšaju jedan sasvim običan dan. 

Kesa poslastica plus druženje jednako je sreća... jednačina je koju mnogi potcenjuju. Lazar Matić, učenik 4. razreda Srednje škole za učenike oštećenog vida na pravi način nam je objasnio koliko i ovo malo, puno znači.

"Svako od nas koji jednostavno ide u neku školu kao što je naša bi voleo, eto, da se desi nešto lepo u njegovom životu i da to nešto lepo jednostavno ostavi neki trag i da se to nešto često dešava", kaže Matić.

Kako i sam kaže, đaci uživaju i u putovanjima i manifestacijama koje škola često organizuje, a ovakva druženja predstavljaju im posebnu sreću.

"Raduju se uvek, mi zaista volimo ovu akciju - sa Anastasijom sarađujemo godinama i uvek se iznenade i uvek se obraduju i nekako jedva čekaju svaki sledeći dolazak sa paketićima i na druženje. Znači nisu poenta samo paketići. Ovo što mladi ljudi pružaju od srca, to je ono što je njima najbitnije", ističe Jovana Meandžija, pomoćnica direktora za nastavu Škole za učenike oštećenog vida "Veljko Ramadanović".

Šta mi teško da pomognem, zapitala se upravo Anastasija Vujić pre mnogo godina, a odgovor je odmah sprovela u delo i uz podršku mnogih osnovala akciju.

"Započela sam je pre šest godina sa svojih 12, 13 godina, i ovo je bila prva od institucija koje smo krenuli da obilazimo, a sada ih ima ukupno petaneaestak. Manje-više cilj akcije je da nosimo slatkiše slaniše, bojanke, neke sitnice koje će usrećiti decu, a u isto vreme se družimo sa njima i pokažemo im da nisu sami", rekla je Vujićeva, osnivač akcije "Šta mi teško da pomognem?".

"Došli smo na ideju da spojimo Anastasijinu akciju, kako bismo decu koja idu na kampove na razne destinacije u Srbiji, malo naučili o humanitarnom radu, da podelimo svest o tome i njihovim vršnjacima, tako da smo oformili jednu radionicu da nauče neke stvari. Pored toga smo učili i azbuku i znakovni jezik i pored svega toga tu su na dobrovoljnoj bazi, za tu decu koje mi sada delimo po školama, domovima zajedno sa Anastasijom", naveo je Ivan Jovanović, član tima "Super raspust".

Čak iako neko nema mogućnosti, u ove akcije može da krene zajedno sa svima njima i deci posveti malo vremena i pažnje jer su upravo iskustva ono što oni cene više nego bilo koji poklon.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()