Uz prisustvo prve dame Srbije otvorena konferencija „Najbolji početak za decu: Moć roditeljstva“

Tokom dva dana regionalni forum će se fokusirati na politike, prakse i partnerstva za podršku roditeljstvu. Najavljeno je i otvaranje Centra za rani razvoj i inkluziju dece.

Autor: Lena Sladojević
25.06.2024. 19:33
  • Podeli:

Vodeći stručnjaci iz Evrope, Centralne Azije i međunarodnih organizacija okupili su se u Beogradu zbog dece. Na dvodnevnoj regionalnoj konferenciji "Najbolji početak za decu: Moć roditeljstva"  pokušaće da otkriju kako da svako dete dobije jednake šanse za normalan razvoj i osvetliti ulogu roditelja u vaspitanju dece.

Tokom dva dana regionalni forum će se fokusirati na politike, prakse i partnerstva za podršku roditeljstvu. Najavljeno je i otvaranje Centra za rani razvoj i inkluziju dece.

"Počastvovana sam što sam na ovako važnom događaju, koji okuplja predstavnike 20 zemalja, da razgovaramo o ranom razvoju dece i roditeljstvu. Za ova dva dana moći ćemo da čujemo od izuzetnih govornika koliko možemo da dobijemo kao društvo, ako investiramo brigu u najranije doba", kaže Ređina de Dominićis, regionalna direktorka za UNICEF Evropu i Centralnu Aziju

"U tom smislu smo imali više projekata u saradnji i uz podršku UNICEF-a. Jedan od tih projekata, po mom mišljenju i najznačajniji je Centar za rani razvoj dece i inkluziju koji će svoja vrata širom otvoriti krajem ove godine na Bežanijskoj kosi i biće mesto razmene znanja za mališane i njihove roditelje", istakla je prva dama Srbije Tamara Vučić.

Strahinja Aćimović Tanjug

Vlada Srbije u aktuelnom sazivu, potrudila se da da prioritet porodici, ističe ministarka za brigu o porodici. Najavljuje i osnivanje kancelarije za porodicu u svim većim gradskim sredinama.

"Za 12 godina, 14 puta je povećan jednokratni iznos roditeljskog dodatka koji ćemo sada izmenama Zakona o finansijskoj podršci porodici, podići na čak na 500.000 dinara za rođenje prvog deteta, i 600.000 dinara za rođenje drugog deteta", Milica Đurđević Stamenkovski, ministarka za brigu o porodici i demografiju.

Vlada je 2016. godine donela Nacionalni program za unapređenje razvoja u ranom detinjstvu, na predlog ministarstva zdravlja. Na taj način, ali i kroz niz drugih aktivnosti, nadležni resori su objednili ciljeve za decu, roditelje i celokupno društvo.

"To predstavlja samo, institucionalni okvir koji definiše naše čvrsto opredeljenje i mnogobrojne aktivnosti usmerene ka podršci u ranom razvoju dece i podršci u roditeljstvu i da su to neke od najdelotvornijih i najefikasnijih politika za opšti razvoj društva", pojasnio je ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar.

Kako su objasnili ministri, ključni saradnik u razvijanju tih segmenata je UNICEF. Drugi dan dvodnevne regionalne konferencije "Najbolji početak za decu: Moć roditeljstva" biće posvećen međunarodnoj razmeni primera dobre prakse, inovacija i strategija za osnaživanje ljudskih resursa.

Strahiinja Aćimović Tanjug


 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()