Borelj potvrdio: EU priznaje rezultat glasanja u GS UN o palestinskoj državi

Generalna skupština Ujedinjenih nacija podržala je palestinsku kandidaturu za punopravno članstvo u UN

11.05.2024. 08:35
  • Podeli:
building-79221-eu-evropska-unija-pixabay.jpg Foto: Pixabay

Evropska unija priznaje rezultat "važnog glasanja" u Generalnoj skupštini UN u vezi sa palestinskim zahtevom za članstvo u UN, koje je podržala većina država, poručio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj i dodao da će EU nastaviti da snažno podržava izgradnju palestinske države.

"EU će nastaviti svoju snažnu podršku izgradnji palestinske države i jačanju palestinskih institucija i njihovih kapaciteta u pripremi za buduću državnost. Od vitalnog je značaja vratiti politički horizont ka rešenju o dve države. EU je spremna da, na tom cilju, radi sa Izraelom, palestinskim vlastima i regionalnim i međunarodnim stranama", poručio je Borelj u saopštenju.  

On je naveo da je Palestina dobila nedvosmislenu podršku da njen status stalnog posmatrača bude proširen dodatnim pravima i privilegijama.

"EU podseća na svoju dugogodišnju posvećenost pravednom i sveobuhvatnom rešavanju izraelsko-palestinskog sukoba, zasnovanom na rešenju dve države, sa državom Izrael i nezavisnom, demokratskom, susednom, suverenom i održivom državom Palestinom, koje postoje jedna pored druge u miru i bezbednosti i međusobnom priznanju, i sa Jerusalimom koji služi kao buduća prestonica obe države", naveo je Borelj.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija podržala je palestinsku kandidaturu za punopravno članstvo u UN. Generalna skupština UN je Palestinu priznala kao kvalifikovanu za pridruživanje, preporučivši Savetu bezbednosti UN da ponovo povoljno glasa o ovom pitanju. 

Zahtev za punopravno članstvo u UN prvo treba da odobri 15-člani Savet bezbednosti, a zatim i Generalna skupština.

SAD su nedavno uložile veto na palestinsku kandidaturu za punopravno članstvo, a Rojters navodi da, ako Savet i izglasa u korist palestinskog članstva u UN, verovatno će se ponovo suočiti sa američkim vetom.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()