Borelj: Poboljšati izborni proces u Srbiji

Šef diplomatije EU Žozep Borelj i evropski komesar za prošerilje Oliver Varhelji izdali su zajedničko saopštenje o vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji

19.12.2023. 15:08
  • Podeli:
Tan2023-10-1407152391_6 žozep borelj AP PhotoNg Han Guan (1)-652a32d295870.webp Foto: Tanjug/AP Photo/Ng Han Guan

EU je "primila k znanju" preliminarne nalaze međunarodnih posmatrača iz Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) o vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji i smatra da je neophodno "poboljšati izborni proces", navodi se u saopštenju šefa diplomatije EU Žozepa Borelja i evropskog komesara za proširenje Olivera Varheljija.

"U svetlu ovih preliminarnih nalaza i zaključaka, sa zabrinutošću zaključujemo da izborni proces zahteva opipljivo unapređenje i dalju reformu, jer je pravilno funkcionisanje demokratskih institucija Srbije u srži procesa pridruživanja Srbije EU", navodi se u zajedničkom saopštenju.

EU se "raduje konačnom izveštaju OEBS/ODIHR-a i preporukama za buduće izbore, koje bi trebalo da budu implementirane što je pre moguće i mnogo pre narednih izbora", kaže se u objavi na sajtu EU.

"Takođe očekujemo da nadležni državni organi na transparentan način prate verodostojne prijave o nepravilnostima. Ovo uključuje i navode vezane za lokalne izbore u Beogradu i drugim opštinama. Pozivamo srpsko političko rukovodstvo da obezbedi konstruktivan, inkluzivan dijalog širom političkog spektra", zaključili su Borelj i Varhelji.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()