Lajčak: Na zemljama Zapadnog Balkana je da iskoriste trenutak u EU i približe se članstvu

Lajčak je istakao da Brisel trenutno ima novi pristup, koji se zove se postepeno pristupanje.

17.06.2024. 20:21
  • Podeli:
miroslav lajčak, 19 april 2024 - foto Tanjug Foto STA Daniel Novakovič (2)-6622c1c1d8f48.webp Foto: Tanjug/Foto STA/Daniel Novakovič

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak rekao je večeras u Atini da je na zemljama Zapadnog Balkana da iskoriste aktuelni trenutak koji postoji u EU povodom proširenja i da se približe članstvu u tom evropskom bloku.

"Ako se sećate samita iz Soluna iz 2003. godine, kada su lideri EU odlučili da se ZB priključi EU, niko od tadašnjih lidera nije mislio da će 20 godina kasnije samo jedna zemlja, Hrvatska, ući u EU, a preostalih šest nisu ni blizu. To znači da nešto nije u redu", rekao je Lajčak na panelu "Pristupne perspektive Zapadnog Balkana i njihov značaj za budućnost Evrope. Da li smo u periodu stagnacije ili izgradnje novog momentuma?”, u okviru Međunarodne konferencije "Mir i održiv razvoj".

On kaže da odgovornost za ovakvo stanje leži na obe strane - i na EU, ali i na zemljama Zapadnog Balkana.

"EU je morala da se bavi mnogim krizama koje nije predvidela, dok se, da budem iskren, region Zapadnog Balkana i dalje bavi prevazilaženjem prošlosti, osvrtanjem na ratove u bivšoj SFRJ. To traje predugo. Pre tri, četiri godine, došao je novi momentum, ali se onda dogodio napad na Ukrajinu", naveo je Lajčak.

On je istakao da Brisel trenutno ima novi pristup, koji se zove se postepeno pristupanje. 

"To znači da ne morate da čekate da uđete u EU, već to zavisi od vas, odnosno, od vašeg napretka u ispunjavanju poglavlja. Trenutno je 53 odsto građana EU za proširenje. Neće sve biti lako i ružičasto, evropske vrednosti se moraju poštovati. Ovo je Zapadnom Balkanu poziv za buđenje i mogu da kažem da je EU prvi put više entuzijastična nego ZB po pitanju proširenja. Ali, potrebne su reforme, između ostalog... Mogu da kažem da sam optimista", rekao je Lajčak.

U Atini je danas počela dvodnevna medjunarodna konferencija koja se organizuje povodom šestogodišnjice od potpisivanja Prespanskog sporazuma, na kojoj učestvuje i premijer Srbije Miloš Vučević.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()