Pojasnio obuku terorista: Osmi zaštićeni svedok svedočio na suđenju Tačiju i vođama OVK

Svedok je detaljno opisao kako je izgledala obuka u kampu OVK

12.06.2023. 15:14
  • Podeli:
hašim tači Koen van WeelPool via AP tanju-642ad3273e2c2.webp Foto: Koen van WeelPool via AP Tanjug

Saslušanjem zaštićenog svedoka, koji je govorio o obuci terorista OVK, danas je nastavljen sudski proces u Hagu bivšim vođama te terorističke organizacije Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Redžepu Seljimiju i Jakupu Krasnićiju za zločine nad civilima 1998. i 1999. godine na Kosovu i Metohiji.

Osmi zaštićeni svedok

Osmi zaštićeni svedok, koji je dao iskaz o obuci pripadnika terorističke OVK u rejonu Bajgore, planinskog prevoja između Podujeva i Kosovske Mitrovice, rekao je da su one izvođene u objektu osnovne škole gdje se nalazi štab OVK, skladište municije i vojna kuhinja.

Objekat škole je bio pod kontrolom operativne grupe "Lab" kojom je komandovao blizak saradnik optuženih Rustem Mustafa, a delovanje pripadnika te terorističke grupe, kako je ispričao svedok, uglavnom je bilo fokusirano na planinskom području Bajgore.

Obučavani da budu vojnici OVK

"Nas 100-200 spavali smo u školi gde smo imali vežbe. U školi smo imali vojničke dužnosti i vojničku disciplinu", rekao je svedok i dodao da su ih obučavali kako da rukuju oružjem, minama, da prave bunkere, ali o o drugim aktivnostima usmjerenim na delovanje u ilegalnim uslovima.

Zaštićeni svedok je naveo da su do njih svakodnevno stizale informacije o delovanju pripadnika OVK na drugim područjima kao i da nije bilo teško razlikovati pripadnike OVK od običnih građana.

Suđenje se nastavlja saslušanje devetog svedoka.

Četvorica optuženih koji su se sudu u Hagu predali novembra 2020. godine izjasnili su se da nisu krivi.

Suđenje bi, prema procenama, trebalo da potraje najmanje do kraja 2024. godine i do tada bi trebalo da bude saslušano oko 140 žrtava zločina, koji su po individualnoj odgovornosti počinile vođe terorističke OVK. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()