Stano: Ako dođe do zaoštravanja na Kosovu, EU će preduzeti mere jače od saopštenja

On je dodao da je to i deo rasprave koja se u EU vodi u sklopu razmatranja da li će biti produžene restriktivne mere Saveta ministara Unije prema Kosovu.

17.06.2024. 15:06
  • Podeli:
Peter Stano shutterstock-647dd84040337.webp Foto: Shutterstock

Ako Evropska unija (EU) utvrdi da je došlo do novog zaoštravanja na Kosovu, moraće da posegne, ako bude nužno i za nekim drugim merama, a ne samo saopštenjima, izjavio je danas portparol Evropske komisije Peter Stano.


„Evropska unija je zabrinuta zbog situacije na severu Kosova jer smo već mesecima svedoci jednostranih i neusaglašenih poteza koji vode novim zaoštravanjima“, rekao je Stano.

On je dodao da je to i deo rasprave koja se u EU vodi u sklopu razmatranja da li će biti produžene restriktivne mere Saveta ministara Unije prema Kosovu.

Portparol visokog predstavnika EU Žozepa Borela je time odgovorio na pitanje novinara kako se u EU gleda na tvrdnje zvaničnika u Prištini da bi EU ovih dana mogla ukinuti te mere.

Stano je stavio do znanja da će o tome isključivo odlučiti Savet ministara EU na temelju Borelovog izveštaja, napomenuvši da nema nikakvih osnova da se o tome unapred spekuliše.

Borelov portparol je predočio da je „stalno zaoštravanje i bilo razlog za preduzimanje restriktivnih mera EU“ prema Prištini i naglasio da „EU naravno očekuje da vlasti u Prištini učine korake ka smanjivanju zatetnutosti“.

„Ali mi istovremeno isto to očekujemo od srpske strane, jer obe strane imaju obaveze i dužnost da učine sve što mogu mogu zajedno s njihovim saveznicima, pristalicama, partnerima da spreče bilo kakvo novo zaoštravanje“, dodao je.

Stano je time takođe odgovorio na pitanje novinara kako se u EU gleda na nedavno saopštenje vlasti u Prištini da su otkrivene veće količine oružja i uniforme srpske vojske i policije.

„Ukoliko EU vidi da je došlo do novog zaoštravanja, EU će morati da posegne, ako bude nužno, i za nečim drugim, a ne samo javnim saopštenjima“, rekao je.

„Očekujemo da će sve strane učiniti sve u svojoj moći da smanje zategnutost i da pomognu da se konačno izađe iz stalnog kruga zaoštravanja i da se vratimo tamo gde smo bili, a to je platforma Dijaloga s ciljem da se hitno sprovedu sporazumi na putu normalizacije odnosa Beograda i Prištine“, rekao je Stano.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()