UNA analiza: Da li će se spojiti beogradski i lokalni izbori ili je na pomolu drugo rešenje?

U sredu pada odluka kada ćemo na glasanje

Autor: Emilija Pešić
02.04.2024. 19:55
  • Podeli:

Sutra, 3. aprila ističe zakonski rok u kom bi predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić trebalo da raspiše beogradske izbore. Opozicija traži spajanje beogradskih i lokalnih izbora, dok su predstavnici vladajuće većine odlučni u nameri da taj uslov ne ispune. Koje su opcije?

Sutra pada odluka kada ćemo na glasanje. Za isti dan zakazan je i nastavak Kolegijuma, na kom učestvuju  šefovi poslaničkih grupa i vlasti i opozicije, oko daljih preporuka ODIHR-a u vezi sa poboljšanjem izbornih uslova. 

Sve preporuke svele su se na tri, odnosno na jedan uslov opozicije - spajanje lokalnih i beogradskih izbora. Obe strane odlučno su stale iza svojih crvenih linija. 

„Od tri zahteva: dva prihvatamo, oko jednog ne možemo da se složimo, i tu se praktično završio kolegijum. Oni su rekli razmislite do srede, pa nam u sredu recite, ja sam rekla - do srede se neće promeniti mišljenje“, rekla je predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić, a predstavnik koalicije "Srbija protiv nasilja" Radomir Lazović dodaje: 

„Moramo ispuniti sve zahteve, da bi izbori bili fer. Nećemo pristajati na to šta oni mogu da ispune, što neće ugroziti malverzacije koje su prethodni put imali“. 

Predsednik koalicije NADA Miloš Jovanović takođe je imao komentar: „Ovo su elementarni uslovi, nema zakonskih prepreka, dali smo rok“. 

Iz poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije oglasila se zamenica šefa Snežana Paunović i istakla:  „Ustupci zaista više ne sme da se naprave, u donosu na bilo kakav zahtev. Naročito zahteve koji se tiču grubog kršenja zakona“.

A šta kažu stručnjaci na zahteve dve suprotstavljene strane? Prvo, mogu li izbori biti na jesen, kako 
to zahteva opozicija?

„Do toga može doći samo ukoliko mi sutra, tokom sutrašnjeg dana dobijemo određeni lex specialis, kojim će sve izborne radnje koje moraju da krenu tokom sutrašnjeg dana biti pomerene. Kome to odgovara - svakako da opoziciji višak vremena jeste nešto što je za njih prednost“, ističe za UNU Slađana Komatina iz CESID-a.  

Sa druge strane vlast odgovara da postavljeni uslov zadire duboko u demokratske norme i principe.

„To možemo tumačiti negde kao tačno, jer svakako lex specijalis dovodi do određene nesigurnosti čitavog demokratskog procesa, ubuduće ako se postavi jedan presedan da se i kasnije, takve stvari mogu dešavati“, objašnjava Komatina. 

Opcija je nekoliko, rokovi cure, a da li će crvene linije izbledeti saznaćemo već sutra.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()