UNA analiza: Da li odlazak četiri srpska ministra na samit BRIKS-a može zadovoljiti Istok i Zapad?

Predsednik Srbije juče je saopštio da će ga na samitu BRIKS-a predstavljati četvoročlana ministarska delegacija

Autor: Zvonko Ninkov
22.10.2024. 20:42
  • Podeli:

Umesto predsednika Srbije Aleksandra Vučića, na samitu BRIKS-a, koji je počeo u Kazanju, našu zemlju predstavljaju potpredsednik Vlade i troje ministara.  

Može li odluka Srbije da nastupi sa takvom delegacijom zadovoljiti i Zapad i Istok, ili će i jednima i drugima dati povoda za nove zamerke Srbiji?

Iako deluje kao da Srbiju predstavlja drugi ešalon zvaničnika, diplomata Srećko Đukić kaže da je ovo čak i prejaka "reprezentacija", jer će se na samitu razmatrati o globalnim pitanjima, a ne o konkretnim ekonomskim pitanjima ili moneti BRIKS-a.

Sa druge strane, veruje da Zapad neće zameriti Srbiji na učešću, kao što nije ni predsedniku Vučiću, što se telefonom čuo sa Putinom.

„Ako sudite po razgovoru Vučića i Putina, nije bilo nikakvih reakcija - ni pozitivnih, ni negativnih. Dakle, primio je nešto što je smatrano da je vreme da se dogodi, da je bilo korektno i da je bilo korisno ne samo za Beograd i Moskvu, već i šire“, kaže za UNU diplomata Srećko Đukić.

Vučić napominje da je preneo predsedniku Rusije da "bi mu bilo teško da dođe iz različitih razloga koje Putin dobro zna" i da "veruje da razume Srbiju".

Politikolog Stevan Gajić misli da je "šteta što predsednik nije otišao u Kazanj" i da imamo dobar primer Republike Srpske čiji je predsednik na Samitu.

„Očigledno je srpsko rukovodstvo ucenjeno dovoljno da ne može tamo da se pojavi, a ovo je integracija budućnosti. Ovo je integracija zemalja koje su za multipolarni poredak, odnosno za kraj unipolarnog momenta, odnosno za dominaciju Zapada. Argumenti da se nalazimo u evro-integracijama, pa to nije moguće, ne stoje, jer imamo Tursku koja je NATO članica i kandidat je preko pola veka za članstvo u EU, pa je zastupljena u BRIKS-u“, kaže za UNU politikolog Gajić.

Gajić veruje da je većinsko raspoloženje građana Srbije prema Briksu pozitivno i da će u budućnosti biti mesta za našu zemlju u toj organizaciji.

Sagovornici UNE, takođe, kažu da su članice BRIKS-a svesne u kakvom se položaju Srbija nalazi, posebno od početka rata u Ukrajini i zbog neuvođenja sankciji Rusiji.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()