Dodik: Dijalog tri konstitutivna naroda i dva ravnopravna entieta BiH jedino rešenje

Predsednik Srpske je pojasnio da je obaveza svih političara u Republici Srpskoj, Federaciji i BiH da pokažu više odgovornosti i spremnosti da zajedno stvore uslove za normalan rad

15.07.2024. 17:49
  • Podeli:
dodik-667702b9e40de.webp Foto: Anton Vaganov/Pool Photo via AP, File

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je danas da Republika Srpska i Federacija BiH moraju sarađivati kao dobri partneri, koji se uzajamno poštuju i uvažavaju, i zato je dijalog političkih predstavnika tri konstitutivna naroda i dva ravnopravna entiteta jedino rešenje da se očuva dejtonska BiH i to bez međunarodnog intervencionizma.

"Naši stavovi su poznati, BiH je moranje za nas, ali prihvatamo i borimo se za očuvanje dejtonske i ustavne BiH, jer je ona jedini garant zajedničkog života Srba, Hrvata i Bošnjaka. Јedino dejtonska BiH je moguća i održiva. Bošnjački politički predstavnici uzalud se nadaju da će im mešanje stranaca, nametanje odluka i strani intervencionizam doneti unitarnu BiH. Od toga nema ništa", poručio je Dodik u intervjuu Srni.

Predsednik Srpske je pojasnio da je obaveza svih političara u Republici Srpskoj, Federaciji i BiH da pokažu više odgovornosti i spremnosti da zajedno stvore uslove za normalan rad, jer samo tako može se ići ka napretku.

"Bez obzira na to kako će naša budućnost izgledati, kao dobre komšije, moramo uraditi sve da sačuvamo stabilnost i omogućimo razvoj i Srpske i Federacije i u tom pogledu dijalog domaćih političara je ono što može dovesti do rešenja i kompromisa. I ponavljam, samo dijalog domaćih izabranih političkih predstavnika bez mešanja stranaca", naveo je Dodik.

Kampanja koja je svih ovih godina vođena protiv Republike Srpske, kao i tajno stavljanje na dnevni red rezolucije o Srebrenici, rekao je predsednik Dodik, dovela je do ogromnog straha, mržnje i nepoverenja između naroda u BiH, a Srbi više ne vide svoju budućnost u BiH koja im se pokušava nametnuti.

On je konstatovao da budućnosti nema u nametanju, ignorisanju jednog konstitutivnog naroda, zakulisanim radnjama, već samo u otvorenom i direktonom dijalogu tri konstitutivna naroda i dva ravnopravna entiteta koji i čine BiH.

"Ako želimo sačuvati dejtonsku BiH, koja je jedino moguća, to je jedino rešenje, u suprotnom možemo biti dobre komšije, da živimo jedni pored drugih, radimo i sarađujemo. Sve drugo je mrcvarenje i mučenje ovog naroda koji 29 godina nakon Dejtona želi da živi normalno, radi i privređuje", istakao je predsednik Srpske.

On je rekao da je kao predstavnik srpskog naroda i predsednik Republike Srpske želi da omogući da u BiH vidimo što više auto-puteva, novih radnih mesta, moderno opremljenih škola, fakulteta, bolnica, vrtića, parkova, saobraćajnica i da to narodi u BiH, bez obzira da li su Srbi, Hrvati i Bošnjaci, zaslužuju.

"Danas imamo primer da Ministarstvo inostranih poslova u Savetu ministara, na čelu sa ministrom Elmedinom Konakovićem, iz nekih svojih razloga ne dozvoljava da ispravan helikopter, spreman za poletanje i dejstvovanje na požarištu na području Gacka ignoriše zahtev i ne daje odobrenje za prelet. Zašto se to radi!? Ugrožen je narod, njihova imovina. Umesto da se odmah reaguje i pomogne, šta treba da čekamo da se smiluje MIP, da molimo Konakovića!", upitao je Dodik.

On je rekao da se tako ne vodi politika, niti se tako nešto gradi i od takve BiH nema ništa.

"Evo vidimo šta se dešava kada ignorišemo zahtev samo zato što je reč o helikopteru iz Srbije. Nema niko više snage i volje da čeka na institucije na nivou BiH da nešto odobre, ne odobre ili da ignorišu. BiH može da opstane samo ako hoćete da razgovaramo i da poštujete Dejton, i to bez stranaca, bez njenih najvećih rušitelja. Ako hoćete da radimo, dajte da radimo, jer ovako smo pribijeni uz zid, nema pomaka. Nikome neće biti dobro ako bošnjački politički predstavnici pokušavaju na sve načine da stopiraju Republiku Srpsku", naveo je Dodik.

Poručio je da Republiku Srpsku neće stopirati i da je neće uništiti.

"Republika Srpska je dejtonski priznata, ona je ravnopravan entitet u dejtonskoj BiH i ona će da traje i postoji. Mržnja koju sejete svaki dan iz političkog Sarajeva može samo da se obije o glavu onima koji je seju, a nikako Srbima i Republici Srpskoj. Osvestite se već jednom i dajte da razgovaramo kao partneri, da se dogovorimo šta i kako dalje. Mi vam nudimo dijalog u dejtonskoj BiH i bez mešanja stranaca, ništa ispod toga ne dolazi u obzir - poručio je Dodik.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Naveo je da je javnosti poznato da, kao i većina Srba, ništa lepo ne može da pomisli ili kaže o današnjem Sarajevu i da politički predstavnici Bošnjaka ne čine ništa da se taj odnos srpskog naroda prema Sarajevu promeni.

"Kao političar i predsednik Srpske, kao čovek mira, koji želi mir i stabilnost za sve ljude kako u Srpskoj, tako i u Federaciji, pozivam sve da se zaustave sa antisrpskom kampanjom i da razgovaramo jedni s drugima, koliko god je potrebno, dok ne dođemo do rešenja. Pozivam sve predstavnike Bošnjaka da prestanu da rade protiv Republike Srpske", naveo je Dodik.

On je konstativao da su Bošnjaci, ohrabreni podrškom konfliktnog i korumpiranog američkog ambasadora u FBiH Majkla Marfija, stali protiv dejtonske BiH i igraju se sa stabilnošću ovog prostora.

"Neuračunljive osobe, pune mržnje protiv Srba, u liku i delu (Zukana) Heleza i (Denisa) Bećirovića, pretnja su miru i stabilnosti regiona. Uporno zveckanje oružjem i provokacije koje dolaze od ovog dvojca, trebale bi konačno da probude sve u BiH", rekao je predsednik Srpske.

On je ocenio da je krajnje opasna i štetna uloga dela Zapada, koji davanjem podrške i ćutanjem na ono što Bećirović radi rastura i BiH u obliku koji svi danas poznajemo.

"Bošnjački političari koji su nekada osuđivali ono što je Bakir Izetbegović govorio i njegove poruke da računaju na islamske zemlje, moraju sada jasno da osude izjave Bećirovića koje nas sve uvode u jedno opasno stanje. Takve ostrašćene ličnosti imaju brojne sljdbenike i mnogo je usijanih glava, koje bi danas po uzoru na ministra Heleza, bili spremni ne samo da se fotografišu sa puškama nego i da idu dalje od toga i da ih koriste, jer ih ministar poziva da to rade. A i reis je dao svoje odobrenje", ukazao je Dodik.

On je naglasio da rat postoji samo u glavama poremećenih osoba koje su spremne zbog svojih interesa da ugroze svoj sopstveni narod i da Bošnjaci moraju prestati sa ratnohuškačkom politikom i shvatiti da njihovo jednostrano delovanje nemože doneti ništa dobro nikome u BiH.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()