Đukanović: Biću ponovo predsednik, nisam neprijatelj Srbije

'Crna Gora je 2,5 godine u ozbiljnoj i svestranoj krizi. Treba joj oporavak i povratak u stanje normalnosti', smatra predsednički kandidat DPS

19.03.2023. 15:31
  • Podeli:
Milo Đukanović_predsednički izbori_Crna Gora_Foto Tanjug Zoran Žestić-64171dbb54851.webp Foto: Tanjug / Zoran Žestić

Kandidat za predsednika Crne Gore Milo Đukanović kaže da nije neprijatelj Srbije i da očekuje da će ponovo postati predsednik države u drugom krugu izbora, a zatim predvoditi Demokratsku partiju socijalista i na parlamentarnim izborima u junu.

"Moja želja je najbolji mogući odnosi sa svim susedima, počev od Srbije, i mislim da sam to i dokazao svojim dosadašnjim delovanjem", rekao je Đukanović novinarima posle glasanja u prvom krugu predsedničkih izbora.

On je ocenio je da je vododelnica na balkanskoj političkoj sceni, između politike koja smatra da i ovde može da živi multietnička demokratija, onako kako živi u Evropi i, s druge strane, nacionalista koji u to ne veruju i smatraju da treba korigovati granice i da se treba udruživati u nacionalne i verske svetove.

"Ja u to ne verujem, mi smo sukobljeni kada je u pitanju ta koncepcija, to ne znači da smo neprijatelji. Nisam neprijatelj niti Srbije niti bilo koga pojedinačno u Srbiji, samo smatram svojom odgovornošću da vrlo žilavo branim svoj pristup, verujući da je on najbolji za državu koju ja predstavljam", rekao je Đukanović.

Dodao je da građanska Crna Gora nema alternativu, te da bi bila na putu kraja ako bi zalutala bilo kojim nacionalističkim rukavcem. Đukanović je ocenio da nije realno očekivati odluku u prvom krugu prdsedničkih izbora i poručio da ne planira da izgubi predsedničke izbore.

"Ne preferiram nikoga od kandidata posebno. Svi imaju isti naboj kako poraziti dosadašnjeg predsednika. Mislim da ćemo imati jedan korektan duel, siguran sam u svoju superiornost", rekao je on i dodao da se može očekivati da predvodi svoju partiju na parlamentarnim izborima.

Đukanović je ocenio da Crna Gora mora da opstane kao multinacionalna država, te naglasio da se protivi ideji svrstavanja u "nacionalne torove" na Balkanu.

Dodao je da bi bili glupi da posle 30 godina balkanski narodi iskušavaju ponovo isti recept koji je koštao 150.000 života.

"Crna Gora je nažalost 2,5 godine u ozbiljnoj i svestranoj krizi. Treba joj oporavak i povratak u stanje normalnosti u kome je bila dugo vremena posle nezavisnosti", smatra on.

Kao dobru vest ocenio je zakazivanje prevremenih parlamentarnih izbora za početak juna.

"U ovoj sezoni izbora mogli bi zaokružiti čitav posao, i mogla bi Crna Gora dobiti jednu kompetentnu nacionalno odgovornu, reformsku vladu, koja bi zajedno sa predsednikom i parlamentom vodila Crnu Goru u željenom cilju", rekao je Đukanović.

Dodao je da su izbori šansa te da druge nema u demokratskom društvu.

"Mislim da ćemo iskoristiti izbornu šansu da slobodnom voljom opredelimo dalji put jačanja naše države", rekao je on i dodao da glasom svako opredeljuje i put svoje dece.

Dodao je da je izborni proces prilika da potvrdi svoju sposobnost da živi u uslovima političke i društvene stabilnost, i nastavi da realizuje reforme, dostiže standarde i ostvaruje cilj koji podržava tri četvrtine društva.

"Da budemo deo porodice ujedinjenih evropskih država i naroda. Verujem da će građani Crne Gore i ovog puta odlučiti pametno u svoju korist i korist svoje države", rekao je on.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()