Premijer Višković: Mir je prevashodni cilj za zvaničnike Republike Srpske

Godina na izmaku je najteža od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, smatra predsednik Vlade

29.12.2023. 18:07
  • Podeli:
RADOVAN VISKOVIC REAKTOR 27112023-6564e9348db80.webp Foto: UNA

Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da je mir prevashodni cilj za zvaničnike Srpske i njenih institucija i pozvao sve lidere političkih stranaka na jedinstvo, sabornost i slogu.

"Sve ovo radimo zbog mira. Naš cilj nije izazivanje sukoba, ali to ne znači da savijemo kičmu i da ko god naiđe opali nam čvoku. Moramo se boriti legalnim i legitimnim sredstvima na nelegitimne odluke", rekao je Višković.

Višković je istakao da je godina na izmaku najteža od potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

"Očito da neki projektori Dejtona nisu očekivali da će Republika Srpska doživeti, evo za koji dan, 32. rođendan. Mislili su da ćemo nestati za nekoliko godina. Nismo nestali. Јedini smo u BiH koji se u punom kapacitetu zalažemo za Dejton i Ustav. Naš apel je 'ako želite budućnost BiH, vratimo se Dejtonskom mirovnom sporazumu, ujedno i Ustavu'", naveo je Višković.

On je istakao da je moguće vratiti se na Dejton, ako se želi sačuvati BiH. "Ako ne želimo, nije moguće", rekao je Višković.

Premijer Srpske je naveo da se Bošnjaci nadaju da će im neki međunarodni moćnici ili Kristijan Šmit omogućiti da ostvare ratne ciljeve u BiH.

"Neće. I oni su u zabludi, i njih lažu. Samo što imam osećaj da nisu toga svesni. I onda kad se pojavi rečenica iz Republike Srpske da ukoliko taj nelegalni nametne zakon o oduzimanju imovine Republike Srpske, Srpska će ići u Narodnu skupštinu i proglasiti nezavisnost, imamo reakciju da mi pretimo nezavisnošću. Ne, apsolutno ne. Zamena teza", jasan je Višković.

Ako ne bude nikakvih problema, rekao je Višković, neće Srpska donositi nikakvu odluku.

"Ali ako vi pokušate da uzmete imovinu Srpske, onda mora svakom građaninu ove zemlje biti jasno da Republike Srpske više nema. Šta je onda Republika Srpska? Ime, koje će nestati", rekako je Višković za portal banjaluka.net.

On je poručio da Republici Srpskoj neće uzeti ime.

"Videli ste i sada da se preti, da se čak lobira po ambasadama da se utiče da ne dođu iz Srbije i Crne Gore zvaničnici, da se izvrši pritisak na nas... Naši prijatelji će doći (na proslavu Dana Republike), bez obzira na vaše ucene i pritiske", istakao je Višković.

On smatra da će, onog momenta kada Bošnjaci shvate da su u zabludi, krenuti pomaci ka saradnji.

"Ovo sada što imamo je 'stend baj'. Oni se nečemu nadaju uz pomoć nekoga, a kada vide da smo mi istrajni u tome da ne možemo to prihvatiti, onda će morati da shvate da, ukoliko žele BiH, moraju sesti za sto i dogovarati budućnost BiH", kazao je Višković.

On je dodao da ne može jedan ambasador, bilo koje zemlje na svetu, da se upliće u unutrašnje stvari zemlje gde je ambasador. "Međutim, oni su osnovali stranke. Oni su lideri stranaka u BiH", rekao je i dodao da u Srpskoj ima dosta njihovih satelita.

Višković je pozvao sve lidere političkih partija iz Republike Srpske da se uozbilje i da shvate ozbiljnost trenutka u kome se nalaze.

"Da li će naredna godina biti teža ili ne, zavisi od nas. Mi treba da kreiramo svoju sudbinu i zato nam je preko potrebno jedinstvo, sabornost i sloga", poručio je Višković.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()