Rama: Dijalog Beograda i Prištine je jedini način da se doprinese stabilizaciji regiona

"Kosovo bi trebalo da bude preropoznato od članica NATO i EU kao validan partner", rekao je Rama.

22.11.2023. 13:09
  • Podeli:
Tan2023-07-0720475964_8 edi rama jadranka ilic-64a861166ca8e.webp Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Albanski premijer Edi Rama poručio je danas da je dijalog Beograda i Prištine jedini način da se doprinese stabilizaciji regiona.

"Postoje pojedinci i grupe koje pokužavaju da destabilizuju Kosovo. Dijalog je uz posredovanje EU je ključan u tom kontekstu", rekao je Rama na konferenciji za medije članica NATO-a iz regiona Zapadnog Balkna u Skoplju i istakao da je mir strateški cilj za sve.

On je rekao i da je potrebno da se poveća broj NATO trupa na KiM kako bi se garantovala bezbednost na administrativnim prelazima.

''Važno je da se poveća broj NATO trupa na Kosovu, kako bi se garantovala bezbednost na granici Srbije i Kosova. Granica nije pod kontrolom i služi za nelegalne aktivnosti poput trafikinga oružja i droge, što su aktivnosti koje se donekle poklapaju sa aktivnostima nekih ultranacionalista. Njihove aktivnosti uzrokuju događaje poput onog u Banjskoj kada je pripadnik kosovske policije izgubio život'', rekao je Rama i istakao da su događaji u Banjskoj 24. setembra, pokazali da postoji potencijal destabilizacije i eskalacije konflikta.

On je istakao i da je prošlost Zapadnog Balkana obeležena krvavim sukobima i da zbog toga svi moraju da doprinesu da se takve stvari ne ponove, i ocenio da bi trebalo ubrzati priključenje Kosova NATO.

"Kosovo bi trebalo da bude preropoznato od članica NATO i EU kao validan partner", rekao je Rama.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()