Šmit suspendovao Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske

Zakon je usvojen krajem decembra prošle godine u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

27.02.2023. 19:53
  • Podeli:
Kristijan Šmit profimedia-1664735300550.webp Foto: Profimedia

Visoki predstavnik Kristijan Šmit suspendovao je Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske, a koji je trebalo da stupi na snagu u ponoć, prenosi RTRS.

Šmit je odluku doneo nakon vanredne sednice Saveta za implementaciju mira.

Iz OHR-a navode da se primena navedenog zakona obustavlja do konačne odluke Ustavnog suda BiH o njegovoj usklađenosti sa Ustavom BiH, odnosno dok Ustavni sud ne donese privremenu meru u vezi sa ovim zakonom.

Šmit je naglasio da se pitanje državne imovine "ne može rišiti jednostranim merama" i podsetio sve donosioce odluka da je Parlamentarna skupština BiH pravo mesto za rješavanje ovog pitanja.

Prema Zakonu o nepokretnoj imovini koji je usvojen u Narodnoj skupštini Republike Srpske sva nepokretna imovina koju koriste vlasti Republike Srpske, jedinice lokalne samouprave, javna preduzeća, javne ustanove i sve druge službe pripadaju Srpskoj.

Zakon je usvojen krajem decembra prošle godine u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Prvobitnoje Šmit zakon istog naziva koji je usvojen početkom februara 2022. suspendovao u aprilu i doneo odluku o nesprovođenju do odluke Ustavnog suda BiH.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()