Stoltenberg: NATO posvećen mandatu KFOR-a, stabilnost na Zapadnom Balkanu krhka

Mi smo posvećeni osiguravanju da KFOR nastavi da ispunjava svoj UN mandat, poručio je Stoltenberg.

26.01.2024. 12:47
  • Podeli:
jens stoltenberg u bih, 20 okt 2023 - AP Photo Armin Durgut Tanjug-655b217f1732b.webp Foto: AP Photo/Armin Durgut/Tanjug

NATO je posvećen tome da osigura da KFOR nastavi da ispunjava svoj mandat u okviru UN-a, poručio je danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji za novinare sa crnogorskim premijerom Milojkom Spajićem. 

Stoltenberg, koji je razgovarao sa Spajićem u sedištu NATO, rekao je da je Zapadni Balkan od strateškog značaja za NATO i ocenio da Crna Gora ima važnu ulogu u regionu.

On je pozdravio "snažnu posvećenost" crnogorskog premijera reformama i putu Crne Gore ka evroatlantskim integracijama.

"To je još važnije jer je stabilnost u širem regionu ostaje krhka", rekao je Stoltenberg.

U tom kontekstu osudio je prošlogodišnje nasilje na Kosovu i Metohiji kao neprihvatljivo i podsetio da je NATO brzo reagovao, rasporedivši 1.000 dodatnih vojnika i teško naoružanje. 

"Mi smo posvećeni osiguravanju da KFOR nastavi da ispunjava svoj UN mandat", poručio je Stoltenberg. 

Stoltenberg je najavio da će ambasadori NATO, i to svih 31, posetiti Sarajevo naredne nedelje, i poručio da je reč o demonstraciji "snažne podrške suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine".

"Svi politički lideri moraju da rade na očuvanju jedinstva. Ovo je ključno za stabilnost zemlje i regiona", rekao je Stoltenberg. 

Stoltenberg je rekao da je Crna Gora veoma cenjen NATO saveznik i ukazao da je rasporedila snage u borbene grupe u Bugarskoj i Letoniji, kao i da je doprinela "izgradnji efikasnijih i inkluzivnijih snaga bezbednosti" u okviru misije obuke NATO-a u Iraku.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()