Baš mu ne ide: Papa Franja ponovo upotrebio homofobičan izraz

Od maja ništa nije naučio

12.06.2024. 08:30
  • Podeli:
papa franja, 22 nov 2023 - profimedia-656637ea03333.webp Foto: Profimedia

Papa Franja je tokom sastanku u Vatikanu sa rimskim sveštenicima, na kojem su razgovarali o homoseksualnim članovima crkvene zajednice, ponovo iskoristio homofobični izraz, rekao je izvor za Ansu.

''U Vatikanu ima ped***uka'', rekao je on, ponovivši reč koju je prethodno upotrebio krajem maja, a potom se izvinio.

Papa je takođe ponovio da smatra da je bolje da homoseksualci ne pristupaju bogosloviji, ali je upozorio na opasnost ideologija, navodeći da tradicionalisti ''nisu dobri'', prenela je italijanska agencija.

Franja je na sastanku istakao važnost prijema LGBT+ zajednice u Katoličku crkvu.

Vatikan je krajem maja saopštio da Papa Franja nije nameravao da koristi homofobičan rečnik i da se izvinjava se svakome ko je uvređen njegovim rečima, nakon što su italijanski mediji objavili da je on u susretu sa italijanskim biskupima koristio pogrdan naziv za homoseksualce.

Mediji su naveli da je papa koristio italijanski izraz „frociaggine” koji se grubo prevodi kao „ped**luk”. 

Papa se navodno našalio sa italijanskim biskupima kada je, ponavljajući stav protiv gej muškaraca u sveštenstvu, rekao da na katoličkim seminarima ''već postoji ped**luk''.

„Papa nikad nije nameravao da uvredi ili da se izrazi na homofobičan način i izvinjava se svima koji su se osetili povređeno korišćenjem izraza koji su objavili drugi”, rekao je portparol Vatikana Mateo Bruni.

Italijanski sajt Dagospia je prvi objavio o navodnom incidentu, za koji kaže da se desio 20. maja kada je poglavar Katoličke crkve susreo sa italijanskim biskupima iza zatvorenih vrata. Bruni je rekao da je Franja „svestan” izveštaja koji su se pojavili u javnosti.

Portparol Vatikana ponovio je da je papa pri stavu da su svi dobrodošli u crkvu, jer tu „niko nije beskoristan, niko nije suvišan, ima mesta za sve”. 
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()