Bela kuća: Netanijahu se složio da prelaz Kerem Šalom bude otvoren za pomoć

U saopštenju se ističe da je Bajden u razgovoru sa Netanijahuom ponovio "jasan stav o Rafi"

06.05.2024. 18:51
  • Podeli:
kerem šalom prelaz izrael reuter-66390a6cc175c.webp Foto: Reuters

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu rekao je danas predsedniku SAD Džozefu Bajdenu da će obezbediti da prelaz Kerem Šalom između Izraela i Gaze bude otvoren za humanitarnu pomoć, saopštila je Bela kuća.

U saopštenju se ističe da je Bajden u razgovoru sa Netanijahuom ponovio "jasan stav o Rafi", preneo je Rojters.

Kako su prethodno javili svetski mediji, Bajden je ponovio u telefonskom razgovoru sa Netanijahuom zabrinutost SAD zbog invazije na Rafu, gde se sklonilo više od milion civila iz drugih delova Pojasa Gaze i zatražio hitno otvaranje prelaza Kerem Šalom ka Pojasu Gaze kako bi humanitarna pomoć mogla da stiže u tu palestinsku enklavu.

Bajden je rekao da veruje da je postizanje prekida vatre sa Hamasom najbolji način da se zaštite životi izraelskih talaca u Gazi, preneo je AP pozivajući se na neimenovanog portparola Bele kuće.

Razgovor je vođen nekoliko sati pre nego što će Bajden ugostiti jordanskog kralja Abdulaha Drugog na privatnom ručku u Beloj kući.

Netanijahu je juče odbacio međunarodni pritisak da zaustavi rat u Gazi poručivši da ako Izrael bude primoran da bude sam, ostaće sam.

"Kažem svetskim liderima: nikakav pritisak, nikakva odluka bilo kog međunarodnog foruma neće sprečiti Izrael da se brani", rekao je on, govoreći na engleskom i istakao "nikada više je sada".


 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()