Istorijska odluka Evropskog suda pravde: Žene žrtve nasilja mogu dobiti izbeglički status

Presuda je doneta na osnovu slučaja turske državljanke kurdskog porekla koja je izjavila da ju je porodica naterala na brak, a muž je tukao

17.01.2024. 18:31
  • Podeli:
porodično nasilje pixabay-6421963960c68.webp Foto: Pixabay

Evropski sud pravde presudio je da se ženama može dati status izbeglice ako im u zemlji porekla preti fizičko ili psihičko nasilje, što uključuje seksualno nasilje i nasilje u porodici.

Presuda je doneta na osnovu slučaja turske državljanke kurdskog porekla koja je izjavila da ju je porodica naterala na brak, a da joj je muž pretio i da ju je tukao, prenosi Dojče vele.

Ona je podnela zahtev za dobijanje međunarodne zaštite u Bugarskoj, rekavši da bi njen život bio ugrožen ukoliko bi se vratila mužu.

Izbeglički status se dobija ako je osoba napustila svoju zemlju zato što je proganjana zbog svoje rase, vere, nacionalnosti, političkog mišljenja ili pripadnosti određenoj društvenoj grupi.

Sud je sada jasno odredio da se žene u celini mogu posmatrati kao društvena grupa, dodavši da im se čak i ako žene ne ispunjavanju "izbegličke karakteristike" i dalje može odobriti tzv. supsidijarna zaštita.

To važi ako su zaista u opasnosti da postanu žrtve nasilja ili čak da budu ubijene.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()