Italija, Australija i Kanada obustavila finansiranje Agencije UN za palestinske izbeglice

UNRWA je otvorila istragu povodom navodne umešanosti nekoliko svojih zaposlenih u napad Hamasa na jug Izraela 7. oktobra

27.01.2024. 12:58
  • Podeli:
prelaz rafa gaza egipat (AP PhotoFatima Shbair via tanjug-654e909bcfb4f.webp Foto: AP PhotoFatima Shbair via Tanjug

Ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani saopštio je danas da je ta zemlja obustavila finansiranje Agencije UN za palestinske izbeglice (UNRWA) zbog napada Hamasa na Izrael 7. oktobra.

„Radimo na humanitarnoj pomoći za Palestince dok štitimo bezbednost Izraela“, rekao je Tajani u objavi na platformi X.

Prethodno su Australija i Kanada takođe suspendovale finansiranje UNRWA, nakon što je Izrael optužio nekoliko zaposlenih te Agencije za umešanost u Hamasov napad na jug Izraela u oktobru. Peni Vong, ministarka spoljnih poslova Australije, izjavila je danas da je veoma zabrinuta zbog optužbi protiv UNRWA, prenosi Gardijan.

Finasiranje zaustavljeno zbog umešanosti UNRWA u napad Hamasa na Izrael

Prema njenim rečima, Australija podržava najavu pokretanja istrage o optužbama protiv te organizacije. Vong je, takođe, napomenula da UNRWA spašava živote i pruža osnovne usluge u Gazi direktno onima kojima je to potrebno. Kanadski ministar za međunarodni razvoj Ahmed Husen juče je saopštio da Otava „privremeno pauzira finansiranje UNRWA dok se ne sprovede detaljna istraga“.

Odluke Australije i Kanade su usledile nakon što su SAD u četvrtak obustavile finansiranje UNRWA, zbog postojanja sumnje da je 12 zaposlenih „možda umešano“ u napad koji je izveo Hamas, a koji je izazvao rat u Gazi.

UNRWA je otvorila istragu povodom navodne umešanosti nekoliko svojih zaposlenih u napad Hamasa na jug Izraela 7. oktobra prošle godine, saopštio je generalni komesar UNRWA Filipe Lazarini.

Agencija UN je, prema njegovim rečima, okončala saradnju sa pojedincima za koje se sumnja da su umešani u napad Hamasa, u kojem je, prema izraelskim podacima, ubijeno oko 1.200 ljudi i oteto više od 250 talaca.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()